Sa dolaskom proleća i toplih dana, dolaze nam i neželjeni kućni "podstanari" - mravi.

Ovi insekti mahom su bezopasni, ali u zavisnosti od vrste, mogu da načine štetu na nameštaju ili podovima. Neke vrste ujedaju ljude i kućne ljubimce, a jedno istraživanje je pokazalo kako određene vrste mrava mogu da budu nosioci patogenih bakterija štetnih za ljude, te je to samo razlog više zašto vam ovakvi "podstanari" uopšte nisu potrebni.

Mrave privlači hrana - mrvice koje slučajno ostanu negde, prosuta hrana koju nismo dobro obrisali i slično, te je važno održavati higijenu doma, a ako to nije dovoljno da odbijete mrave, postoji nekoliko prirodnih načina da ih oterate iz svog stana ili kuće.

1. Belo sirće

Mravi ne vole miris sirćeta - ne samo da ih odbija, već može i da ih ubije. Pomešajte vodu i sirće, tako da sirće zauzima makar jednu četvrtinu mešavine (najefikasniji je odnos 50-50, ako možete da podnesete miris). Zatim naprskajte tu mešavinu na sva mesta gde primećujete da se mravi pojavljuju. Za svaki slučaj možete naprskati i oko ulaznih vrata, pragova i prozorskih dasaka. Ponavljajte postupak jednom mesečno.

Kako sprečiti da mravi ulaze u dom bez hemikalija i otrova
Foto: Shutterstock 

2. Citrusno voće

Ovi insekti ne podnose miris limuna, pomorandže i limete, te su ove voćke odlični repelenti. Kore citrusnog voća iskidajte i rasporedite po kritičnim tačkama. Trebalo bi da oteraju mrave.

3. Ulje nane

Miris ulja nane toliko je jak da odbija mrave, muve i komarce. Jednako je efikasno i u kući i u dvorištu. Ako osete miris ulja nane, ovi insekti neće ni prilaziti vašem domu. 

4. Cimet

Studije su pokazale da cimet sadrži jedinjenje pod nazivom cinamaldehid, koje efikasno odbija i ubija mrave. U ovu svrhu rasporedite mleveni cimet na kritične tačke gde mravi ulaze u dom i dobićete sjajan repelent protiv insekata.

Kako sprečiti da mravi ulaze u dom bez hemikalija i otrova
Foto: Shutterstock 

5. Kuhinjska so

Malo soli sipajte u ćoškove prostorije kako biste odbili mrave - ona se ponaša kao barijera preko koje mravi neće preći.

6. Biber

Kao i ljude, i mrave veoma iritira miris bibera. Pospite ga na kritične tačke u domu i na sve otvore kroz koje bi mravi mogli da uđu.  

7. Kafa

Eksperti za dezinsekciju tvrde kako mlevena kafa drži mrave podalje od doma.

Pročitajte i trik hotelskih čistačica kako da očistite dušek.

BONUS VIDEO

Kako da napravite prirodno sredstvo protiv komaraca TikTok/grassfedmama

Tekst: Lepa&srećna / B.S.