Dramatični prizori požara koji guta čitav stan i sve stvari i uspomene koje je porodica stekla, slika je koju ne zaboravlja niko ko je jednom vidi.

Da bi se sačuvali životi i imovina i sprečilo izbijanje požara, veoma je važno da se poštuju osnovna pravila. U kući se ona, pre svega, odnose na kućne aparate kao što su šporet, mikrotalasna pećnica, fen, toster, grejalice i druga grejna tela.

Kad kuvate, nikad nemojte da nosite odeću širokih rukava, jer se lako mogu zapaliti u dodiru sa zagrejanom ringlom ili plamenom plinskog šporeta, ističe se na sajtu Vatrogasnog saveza Srbije. Takođe, imajte na umu da sintentičku odeću brže hvata plamen nego onu koja je sašivena od pamučnih ili vunenih materijala.

Nikada ne ostavljajte uključeni šporet bez nadzora, naročito nemojte napuštati stan dok vam se jelo kuva na ringli ili peče u rerni. Ako dođe do izbijanja plamena, prvo odmah isključite ringlu ili zatvorite dovod plina.

Ako plane ulje u tiganju, nipošto ne sipajte vodu u pokušaju da ugasite vatru. Voda je provodnik električne energije, dovešćete do veće tragedije. Umesto toga, što brže poklopite tiganj u plamenu većim poklopcem - kad prekinete dotok vazduha, vatra će se sama ugasiti.

tiganj poklopac.jpg
Shutterstock  

Kad pečete nešto u rerni, pazite da peki papir ne dodiruje vreli "plafon" ili čak grejače, ako su otkriveni kako je u nekim šporetima slučaj. Peki papir lako plane, uvek ga skratite tako da ne prelazi ivice pleha.

Mikrotalasnu pećnicu koristite isključivo prema uputstvima. Nikada ne stavljajte metalne predmete u nju, jer mogu da se zapale.

dim mikrotalasna vatra.jpg
Shutterstock  

Sve kućne aparate koji se greju nikada ne odlažite dok se sasvim ne ohlade. Baš kao što ne biste vruću peglu spustili na sintetički stolnjak, nemojte da to da činite ni sa fenom, peglom za kosu ili tosterom. Ako se pojavi dim ili varničenje kod bilo kog električnog uređaja, treba odmah da ga isključite - izvadite utikač iz utičnice ili odvrnite osigurač. Tako je moguće zaustaviti požar u samom startu. Pročitajte i koje navike najčešće dovode do požara.

BONUS VIDEO

VATROGASAC DIGAO KOLEGU U VAZDUH! Nakon gašenja požara, zajedno ušli na zadimljeni splav, a onda se desilo NEOČEKIVANO! Kurir televiz

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.