Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DA RADITE AKO UGLEDATE POŽAR: Po zakonu MORATE da pomognete, izuzetak je 1 situacija

Ovo mnogi ne znaju!

  Izvor: Mondo / Pavle Knežević / Tanjug

Dva požara koja su se nedavno dogodila u centru Beograda i uspešna akcija vatrogasaca pokazali su da pravovremeno javljanje da iz nekog dana izbija dim mogu da spasu ljudske živote i spreče veću katastrofu. Posebno je bilo dragoceno to što su ugroženim domovima spasioci mogli da priđu specijalnim lestvama pa su stanari lako bili evakuisani. 

Možda će vas zanimati

"Nakon poziva sugrađana, naša vatrogasna kola mogu da izađu spremna na teren u roku od jednog minuta", objasnio je komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović.

Komunikacija je ključna, važno je da dobro objasnite šta tačno vidite i gde, a za brzo stizanje na mesto događaja važno je i da trasa kroz saobraćaj bude što prohodnija, da ostali vozači pomere automobile i oslobode prolaz. Ipak gašenje biva znatno otežano ukoliko parkirana vozila sprečavaju slobodan prilaz zgradi u kojoj je vatrom zahvaćen stan. 

Šta građani treba da urade? Zakonska obaveza svakoga je da pokuša da ugasi se vatra ugasi i to, pre svega, aparatima za gašenje požara koji sadrže odgovarajući prah, objasnio je Majstorović. Međutim, to treba da urade samo ako time ne dovode ni svoj niti bilo čiji drugi život u opasnost. "Jedan ljudski život je vredniji od bilo kakve imovine", naglasio je on gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

Možda će vas zanimati

Prvo što treba da urade uvek je da pozovu vatrogasce na broj 193. Ako ugroženi napuštaju prostor, treba da zatvore vrata i prozore, jer kiseonik može da dodatno razbukti vatru. Ako ste na gornjoj etaži iznad požara, zatvarajte ulazna, pa zatim i sva druga vrata za sobom, postavljajući mokre peškire ispod vrata da sprečite prolazak dima i povlačite se polako ka terasi. Tamo ćete dočekati vatrogasce spasioce. Ovo pravilo ne važi samo ako je požar direktno u stanu ispod vas, a plamen iz njega već "liže" fasadu i penje se ka vašoj terasi.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije