Zimske jakne obično ne peremo često, jer retko ko ima više od jedne ili dve, a kada se temperatura spusti u minus, potrebne su nam svakog dana.

Ipak, jakne se prljaju, na nekima se to vidi više, na nekima manje, u zavisnosti od boje, pa ih je potrebno redovno prati.

Detaljno pranje jakne podrazumeva pranje u veš mašini. Kako ne biste oštetili jaknu - da ne bi promenila boju ili oblik - vodite računa da je uvek perete samu, bez drugih komada odeće. Tako će biti dovoljno vode da se jakna fino opere, ispere i iscedi. Pre stavljanja u mašinu, zatvorite sve rajsferšluse.

Kada birate ciklus pranja, neka to bude režim sa manje obrtaja (najbolje 400) i sa nižom temperaturom, najviše 40 stepeni. Koristite blagi deterdžent ili sredstvo posebno namenjeno za pranje jakni.

zimske jakne (1).jpg
Shutterstock  

Dobro osušite jaknu na nekom toplom mestu. Ako imate mašinu za sušenje veša, jakna neka se suši sama, kako bi se dobro osušila. Ako je jakna perjana, a ne osuši se dobro, ozgubiće originalan pufnasti oblik. U mašini je sušite na vazduhu tempearture do 40 stepeni, može i hladnijem.  

Ako ste isprljali jaknu, a nemate vremena da je perete u veš mašini, odnosno nemate kada da je sušite jer je za sušenje jakne potrebno dosta vremena, rastvorite malo šampona u vodi, sipajte tečnost u bocu sa raspršivačem, zatim njom isprskajte čist, mekan sunđer (nemojte da koristite grubu stranu) i istrljajte jaknu. Zatim isperite sunđer, pa pređite još nekoliko puta preko cele tretirane površine, kako biste uklonili višak sredstva za pranje.

Ako ste isprljali, na primer, samo prednju stranu, istrljajte ceo taj deo, kako jakna ne bi bila šarena. Ostavite jaknu da se suši na nekom toplom mestu, idealno uz radijator, i biće suva za najviše sat vremena, bez da je stavljate u sušilicu. Pročitajte i koje zimske stvari ne treba prati zajedno.

BONUS VIDEO

Pranje drvenog sudja TikTok/kimmyskreations

Tekst: Lepa&srećna/B.S.