Hladni dani, niske temperature i sve više cene grejanja razlozi su zbog kojih svi traže način da što jeftinije, a što bolje zagreju kuću.

Za početak, morate malo više novca da potrošite da biste mogli da štedite. To znači da uložite maksimum koji možete da odvojite u izolaciju kuće i da ugradite što bolje prozore i vrata. Ukoliko se grejete pomoću klima uređaja, obavezno ih redovno servisirajte. 

Ako niste u situaciji da zamenite prozore i vrata, oblepite sve ivice trakama za izolaciju.Prozore i vrata koja ređe koristite - na primer, ona koja vode na terasu, dodatno zaštitite i debelim draperijama koje treba da padaju sve do poda.

grejanje.jpg
Shutterstock  

Redovno koristite ovlaživač vazduha ili difuzer, jer vlažan vazduh daje osećaj veće toplote. Ako ga nemate, s vremena na vreme sipajte malo vode u šerpu i stavite da provri, brzo ćete osetiti blagotvorno dejstvo tople pare. Nije loše ni da ubacite par kapi nekog eteričnog ulja. U blizini grejnih tela uvek ostavite posudu sa vodom.

Međutim, ne smete dozvoliti da u kući ostane ustajali vazduh, bilo da je vlažan ili suv. Primenite ono što Nemci zovu Stosslüften, odnosno, "udarno provetravanje". Svakoga dana otvorite nekoliko prozora istovremeno i ostavite da vazduh cirkuliše dva do tri minuta. Time ćete sprečiti i nastanak opasne buđi. Pročitajte i koje biljke izvlače višak vlage iz vazduha. 

BONUS VIDEO:

JEDINI STANOVNIK ZAJEČARA KOJI JE UGRADIO SOLARNE PANELE! Osamdesetih među prvima uveo i podno grejanje, a evo o čemu još sanja kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.