U danima praznika češće koristimo tanjire i escajg koje čuvamo za posebne prilike, ali i staklene čaše za vino, šampanjac, koktele, likere...

Ništa lepše nego kada poslužite piće u blistavo čistim čašama koje sijaju, a istovremeno i ništa ružnije od staklenih čaša sa flekama od vode i kamenca, oštećenih i izgrebanih...

Kako prati staklene čaše tako da im sačuvate kvalitet i blistavi sjaj?

Za početak, nemojte prati staklene čaše u mašini za pranje sudova, jer ona vremenom izgrebe i ošteti staklo, a tu je i opasnost od oštećenja agresivnim deterdžentom. Radije ih operite ručno. Ako ipak odlučite da operete čaše u mašini, radite to ponekad i uz obavezno ostavljanje dovoljno prostora između čaša, kako ne bi dolazilo do trenja i grebanja jedne čaše o drugu, čak i pucanja stakla. Takođe, prilikom pranja u mašini koristite nižu temperaturu.

staklene case za vino3.jpg
Shutterstock  

Ako perete čaše ručno, nemojte koristiti grube sunđere i abrazivna sredstva kako biste izbegli stvaranje ogrebotina. Najbolje je koristiti četku za pranje vinskih čaša. Perite čaše toplom vodom, nikako hladnom niti previše vrućom. Gledajte da temperatura vode za pranje i ispiranje bude približno ista, jer usled nagle promene temperature staklo može da pukne. 

Kako god da ih perete, obavezno ih nakon pranja obrišite čistom pamučnom krpom koja ne ostavlja dlačice.

staklene case za vino2.jpg
Shutterstock  

Kako ukloniti fleke sa staklenih čaša?

Neka pića mogu da oboje staklo, te tako postaje zamućeno ili flekavo, pogotovo od crvenog vina. To se lako može rešiti pomoću sirćeta.

Duboku posudu do pola napunite vodom i stavite na ringlu da provri. Stavite bocu destilovanog belog sirćeta u vodu i ostavite oko pet do deset minuta da se zagreje. Toplo sirće sipajte u čaše ili napunite plastičnu posudu s sirćetom pa onda potopite čaše u nju. Neka ostanu potopljene sat vremena.

staklene case za vino1.jpg
Shutterstock  

Nakon toga pomoću četke za vinske čaše izribajte fleke koje se obično nalaze na dnu. Isperite  i osušite čaše kao i obično. Saznajte i kako da vam se džemperi ne deformišu tokom pranja u mašini.

BONUS VIDEO

Kako se cedi kuvana testenina Tiktok/tiger_lee_uk

Tekst: Lepa&srećna/B.S.