Početak jeseni je vreme kada razmišljamo o grejanju i računima za grejanje koji nas očekuju u predstojećim zimskim mesecima.

Način na koji se grejemo i odabir energenata su krupne odluke (i u tehničkom i u finansijskom smislu) koje smo pre jeseni morali da donesemo i realizujemo kako bismo obezbedili da naš dom bude topao tokom zime. Pored ove velike odluke, postoji nešto što možemo da uradimo kako bi smo visoke račune za grejanje bar donekle umanjili.

PROČITAJTE JOŠ: Štednja struje i grejanja i topliji dom: kako da PVC vrata i prozori dihtuju JOŠ BOLJE (VIDEO + URADI SAM)

Najjednostavniji i najjeftiniji način da sprečimo da toplota nekontrolisano izlazi iz našeg doma je dihtovanje prozora i vrata. Prema nekim proračunima utvrđeno je da se na ovaj način račun za grejanje može smanjiti od 5 do 30% u zavisnosti od toga u kakvom su vam stanju prozori i vrata.

Prvo proverite da li je guma u dobrom stanju, ako je dotrajala zamenite je novom i problem će verovatno biti rešen. Ako ovo ne pomogne potrebno je da dodatno zadihtujete vrata, a to se radi na sledeći način!

Ako ste ranijih godina postavljali sunđeraste ili gumene trake za dihtovanje vrata i prozora potrebno je da ih skinete. U nekim slučajevima to nije baš lako jer se sunđer odlepljuje sa plastične lepljive trake koja ga je držala zalepljenim za drvenu površinu. Potrudite se da ovaj deo posla savesno uradite jer je od presudne važnosti za uspeh dihtovanja. Naime, može se desiti da na mestima gde postoje ostaci starih traka, lepak nove trake drži nekoliko dana ili nedelja, a onda popusti, traka spada i kida se...

Na našem tržištu se mogu naći trake raznih oblika: one koje popunjavaju šupljine do 5mm, ili do 2mm. Poželjno je da stavljate traku samo one debljine koliko je neophodno, jer ako stavite predebelu traku može se desiti da se prozori i vrata teže zatvaraju. Sunđeraste trake za dihtovanje ne preporučujemo jer imaju jako kratak vek trajanja, a pri tom ne obezbeđuju savršeno dihtovanje. Pored sunđerastih i gumenih traka postoji i dihtovanje aluminijumskim lajsnama, ali o ovome ce biti vise reci u nekoj narednoj foto priči.

Početak gumene trake za dihtovanje zalepite na ivicu okvira vrata ili prozora i lepite ravno duž ivice. Kada stignete do kraja okvira vrata ili prozora traku odsecite makazama. Nastavite da lepite sledeću ivicu po istom principu.

Kada nastavljate da lepite sledeću ivicu normalnu na već zalepljenu, vodite računa da ne ostaje razmak između kraja zalepljene i početka trake koju trenutno lepite. 

Kada završite lepljenje zatvorite vrata (prozor) i proverite dihtovanje. Obratite pažnju da se prozor ili vrata moraju zatvarati isto kao pre. Lepljenje gume ne sme prouzrokovati da zatvaranje bude znatno otežano. Sada vam preostaje još samo da uživate u toploti vašeg doma i manjim računima za grejanje.

PROČITAJE JOŠ: KAKO SE PRAVI KAMIN I KOLIKO TO KOŠTA: šamotno ili čelično ložište (VIDEO)

Izvor: Moja radionica