Zimske jakne treba prati što ređe kako bi očuvale formu i boju, ali čak i ako ne deluju prljavo, na kraju sezone je vreme za pranje. 

Najlakše je to učiniti sa jaknama tamnijih boja i onim punjenim sintetičkom ispunom. Njih pažljivo pregledajte i eventualne mrlje istrljajte sapunom za pranje, zakopčajte džepove i rajsferšluse, pa ubacite jaknu u mašinu. Ukoliko se kapuljača može skinuti, najbolje je da nju stavite u zasebnu mrežicu za pranje.

Mašinu podesite na najslabiji ciklus pranja, a preporučuje se korišćenje tečnog deterdženta. Uz omekšivač, možete dodati i par kašika alkoholnog sirćeta. Opranu jaknu dobro istresite i položite horizontalno na sušač. Povremeno okrećite i svaki put jaknu istresite. Nemojte držati sušač na direktnom suncu.

Poseban oprez se savetuje ako perete jakne punjene perjem. Nipošto nemojte dodavati još nešto od veša u bubanj mašine, važno je da ima dovoljno prostora za jaknu. Pri sušenju, prstima povremeno razbijajte grudvice perja.

Ukoliko je perjana jakna bele ili bež boje, pranje u mašini može da dovede do "katastrofe". Naime, perje se ponekad prerađuje hemikalijama za impregniranje, pa po jakni mogu da izbiju žute mrlje. Zato, obavezno je  ručno pranje i to isključivo mlakom vodom.

Izvor: Lepa&Srećna