Komad garederobe koji svaka žena ima u ormanu, a i svima je omiljen jer se lako kombinuje uz sve! Međutim da biste sačuvali svoj omiljeni par farmerki što duže važno je da sledite ove savete o pranju garderobe od teksasa!

Farmerke, a posebno one tamnije, vremenom potpuno izblede i kako biste sačuvali njihovu originalnu boju, savet je da se pridržavate ovih pet ključnih pravila.

1. U običnu vodu dodajte puno soli i potopite farmerke u nju. Ostavite da odstoje sat vremena, a posle ih operite u veš mašini. Bilo da ste tek kupili farmerke, ili ih obukli tek nekoliko puta, primenite ovaj postupak jer so deluje kao fiksator boje.

2. Nove farmerke prvo operite u sirćetu. Jednu šoljicu alkoholnog sirćeta sipajte u pregradu za deterdžent, a farmerke operite na programu hladno pranje bez deterdženta i omekšivača. Sirće takođe fiksira boju.

3. Farmerke uvek perite okrenute na naličje i s tamnom odećom.

4. Perite ih samo na niskim temperaturama, a, ako imate vremena, najbolje bi bilo da ih operete ručno. Potopite ih u lavoru u hladnoj vodi, sipajte deterdžent za pranje i ostavite da tako odstoje oko 15 minuta i isperite. Topla voda brže ispira boju.

5. Izbegavajte sušenje farmerki u sušilici. Visoke temperature štete materijalu, samim tim i boji i mogu deformisati kroj farmerki.

Crne farmerke su klasik u ženskom ormaru - nešto bez čega teško možemo da zamislimo dobar stil; one su dobar izbor za sve svakodnevne prilike i one su ne samo lepe, već i praktične.

Ipak, malo koji model kroz vreme sačuva svoju izrazito crnu boju i već posle nekoliko pranja deluju staro, izlizano i iznošeno. Danas je na tržištu u ponudi čitav spektar proizvoda koji čuvaju crnu tkaninu, ali šta ako je šteta već učinjena? Može li se povratiti boja crnom džinsu?

Prave domaćice tvrde da je tako nešto moguće, a na forumima otkrile su i cake koje koriste za tako nešto, koje ovom prilikom u potpunosti prenosimo.

Na sledećoj strani pročitajte kako se najbolje pere crni džins!

PageBreak

"Ja im vraćam crninu bojom za vunu i pamuk koju kupujem na pijaci, a može se naći i po prodavnicama. Stavim u veći lonac vodu, razmutim farbu, obično dodam duplo nego što piše, stavim u vodu da prokuva, namočim veš i mokar stavim u vodu, te kuvam pola sata. Naspem kašiku sirćeta i ostavim da se ohladi, ali ga često promešam, pritiskam sa varjačom, da se ravnomerno ofarba.

Kad se ohladi izvadim iz boje, prevrnem na naličje i stavim u mašinu, dodam prašak, sirće i pustim da se normalno opere. Kad ih izvadim iz mašine, malo ih prosušim, a onda uključim peglu na najjače, pa sa njom temeljno sušim, tako se u stvari tkaninina sjedini sa bojom. Operem nakon toga, isperem u sirćertu, osušim i onda suve farmerke ponovo sa peglom sušim na najjače oko 10, 15 minuta prelazeći po farmerkama. Tako one više ne puštaju boju", savet je jedne od članice foruma za koji kaže da provereno daje rezultate.

Druge žene su istakle da su probale da ofarbaju izbedele farmerke kupovnom bojom za tekstil u veš mašini, ali da to nije dalo rezultata, na šta su nešto iskusnije domaćice imale još jedan savet.

"Farbanje u mašini nije preporučljivo jer se farba zadrži i na bubnju mašine, pa se ofarba i drugi veš. Ova boja se sa lonca skida sredstvom za čišćenje, mada je najbolje iskoristiti stari lonac. Postoji opcija i da se ne kuva garderoba - to se radi tako što u vruću vodu potopite tkaninu i ostavite 24h da stoji, pa je onda dobro isperete sve dok ne prestane da pušta boju, a onda je mokru sušite sa vrelom peglom da se boja utemelji - zapeče", otkriva svoje cake jedna žena na forumu.

Ona je dodala i da sve pantalone i farmerke treba prati sa naličja, a ne sa lica.

Izvor: Novi