Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srećni dom

KAKO RADI RERNA KOJA SE SAMA ČISTI: prednosti i mane

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi proizvođači nude rerne koje se same čiste, a takav uređaj obložen je posebnim slojem otpornim na visoku temperaturu, piše Lepa&Srećna.

Tako se svi ostaci hrane koji zapravo stoje zalepljeni za zidove rerne, doslovno, spale i pretvore u pepeo.

Da bi se ovaj proces izveo, neophodno je prethodno preduzeti posebne mere opreza.

Naravno, važno je sve izvaditi iz rerne, uključujući ne samo plehove i tiganje koje mnoge domaćice drže upravo u rerni, već i folije koje su eventualno zaostale tu, kao i rešetke i pregrade.

Treba biti siguran da radi uređaj za zaključavanje - ova funkcija treba da se uključi čim rerna dostigne određenu temperaturu.

Ja imam neki recept gde ide 140 g spelte,50 g razeni i 30 g heljda testo bude odlicno

Povezane vesti

Imajte na umu da proces samočišćenja rerne traje, približno, između tri i četiri sata pa za to vreme morate biti kod kuće. Dakle, nipošto nemojte pustiti rernu u ovaj režim rada i ostaviti je bez nadzora.

Temperatura koja se razvija u rerni može dostići 500 pa čak 700 C stepeni. Zato su ove rerne uvek obložene i dodatnom izolacijom ali se preporučuje da otvorite i prozor u kuhinji i tako obezbedite dodatnu ventilaciju i hlađenje.

Kada program samočišćenja bude završen, rerna će početi da spušta temperaturu, a uređaj za automatsko zaključavanje će se isključiti kad dostigne 300C stepeni.

To, međutim, ne znači da treba odmah da je otvarate. Najbolje je da je ostavite da se potpuno ohladi, što može potrajati nekoliko časova.

Povezane vesti

Tada možete da obrišete pepeo koji ćete naći u rerni - vlažnim sunđerom ili krpom.

Ivice i vrata ćete možda ipak morati da istrljate malo jače.

Koliko često rerna sme da se sama čisti

U vezi sa ovim pitanjem, postoje različita uputstva proizvođača. Jedni preporučuju da se program uključuje jednom mesečno kako bi se sprečilo stvaranje debljih naslaga.

Drugi smatraju da nije dobro obavljati ovo čišćenje češće od šest puta godišnje.

Iskustva i stavovi "za" i "protiv" rerne koja se sama čisti

Uz očiglednu povoljnost da ne morate da trošite vreme i hemikalije na čišćenje rerne, ova opcija se povezuje i sa uštedom energije jer rerna sa boljom izolacijom štedi struju.

Međutim, serviseri ukazuju na kvarove koje su imali priliku da popravljaju a koje su izazvane programom samočišćenja koji radi za ekstremno visokoj temperaturi. To su: kvar mehanizma za zaključavanje, oštećenja termostata i oštećenja kablova.

Najvažnije je ipak da sprovedete sve mere bezbednosti.

Povezane vesti

Nipošto nemojte ostavljati rernu bez nadzora kad je uključena na program samočišćenja i nemojte dozvoliti ni deci ni kućnim ljubimcima da budu u kuhinji tom prilikom.

Obezbedite dovoljnu ventilaciju i isključite svaku mogućnost požara.

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije