• Sastojci: 
  • 2 kg trešanja
  • 200 g šećera
  • sok od 1 većeg limuna
  • 100 ml soka od jabuka

Priprema:

Trešnje oprati i izvaditi im koštice.

U veću šerpu staviti trešnje, šećer, limunov sok i sok od jabuka i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok trešnje ne počnu da se raspadaju od kuvanja.

Skloniti sa ringle i štapnim mikserom smrviti a ko voli može i da ostavi da ima po malo većih delova voća.

Vratiti na ringlu i kuvati na malo jačoj vatri desetak minuta, tokom tog kuvanja počeće da se zgušnjava.

Smanjite temperaturu i kuvati još 15 minuta, za to vreme biće dosta gušći.

Pazite, ovo nije onaj gusti džem jer šteta je kuvati voće do besvesti.

Tegle operite u vreloj vodi sa sapunicom, dobro ih isprati i tako mokre staviti u rernu da se osuše. (Ovo uradite kad stavite džem da kuvate da ima dovoljno vremena da se osuše i dobro zagreju.)

Vruć džem sipajte u vruće tegle, zatvorite ih poklopcima i vratite nazad u vruću rernu.

Ostaviti ih pola sata.

Izvaditi iz rerne, staviti ih u neko staro ćebe, zaviti i ostaviti da se potpuno ohlade.

Čuvati u špajzu.

Recept: Zorica Pavlović

Izvor: Pomoravka