U Srbiji je pica izuzetno omiljena, ali je ipak u Italiji njena prava "domovina". U različitim krajevima, razlikuju se mišljenja o veličini i dodacima.
Ipak svi se slažu da je autentična pica stvorena u Napulju, gde je "margarita" glavni recept. Ovo "sirotinjsko jelo" tamo se pravilo od ostataka testa za hleb. Ime je dobilo po grčkom nazivu za okrugli hleb - pita - samo što su ga Italijani pogrešno izgovarali.
Prvo su na picu stavljali ono što se našlo na farmi - maslinovo ulje i paradajz. Krajem 18. veka, dodati su mocarela i bosiljak, pa je pica dobila sve tri boje italijanske zastave - crvenu, zelenu i belu.
Ako želite da jedete picu kao Italijani, nemojte tražiti nikakve "egzotične" dodatke - piletinu ili ananas, pa čak ni kečap ili parmezan. Takođe, nepisano je pravilo da se uz picu ne pije vino niti naručuje kapućino. Obično se služe pivo ili kisela voda.
Na kraju - kako da jedete picu? Slobodno zaboravite viljušku i nož, pravi Italijani će najčešće samo presaviti krišku na pola po dužini i jesti picu prstima.
Tekst: Lepa&Srećna / J. G.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka