Decembar je brz i stresan, ali podjednako i lep jer jedan je od meseci sa najviše praznika i slavlja. Poslednji mesec u godini je svojevrsna nagrada za sve ono što smo uspeli da uradimo i postignemo, ma koliko da je bilo izazovno i teško.

Pravi je trenutak da proslavimo svoje trijumfe, a najlepši način da to postignemo je uživanje u opuštenim momentima, čaši pića i ukusnim zalogajima. Kako sreća nije potpuna ako se ne podeli, važno je da oni koje volimo budu uz nas. Ako nema prilike za ranije okupljanje, novogodišnja noć je, svakako, rezervisana za slavlje.

Slavlje, večera
Shutterstock  

Osim dobrog rasploženja, odgovarajuće muzike, bitno je i “iznenađenje” za nepca. Dakle, ukusna hrana je nezaobilazan deo svakog uspešnog slavlja, a ukoliko je i zdrava - pogodak je pun. Jedno jelo u potpunosti zadovoljava oba kriterijuma.

Pastrmka je riba koja je izuzetno zdrava zbog visokog sadržaja gvožđa i zbog činjenice da ne može da živi u zagađenoj vodi, a sa druge strane je siromašna kalorijama, pa mogu da je jedu i osobe koje vode računa o ishrani.

Kako bi ukus bio dostojan i najzahtevnijih gurmana predlog je da ovoga puta riba "pliva u krem sosu". Obrok će uz ovaj dodatak biti sočniji i puniji, i odlično će se slagati uz čašu belog vina.

Količinu je potrebno prilagoditi broju gostiju, da svako ima po jedan filet.

Za pripremu ovog fantastičnog jela potrebno je:

  • fileti pastrmke
  • maslinovo ulje
  • granule belog luka
  • granule crnog luka
  • kašičiva suvog origana, so i biber

Za sos ( za tri fileta)

1 glavica crnog luka
250 ml Moja Kravica mlečne pavlake za kuvanje
100 g sušenog paradajza
1 kašika kapra
2 čena belog luka
svež peršun list
so, biber
kockica Moja Kravica maslaca

Za prilog:

kuvani pirinač ili pasta

Način pripreme:

Filete pastrmke iseći na deblje "trake" i marinirati oko pola sata u mešavini maslinovog ulja i začina.

U tiganju, na malo maslaca, prodinstati sitno seckan luk, dodati zatim sušeni paradajz i sitno seckan beli luk, a nešto kasnije i Moja Kravica mlečnu pavlaku za kuvanje.

Sve zajedno krčkati 10-ak minuta, a onda sos presuti u vatrostalnu posudu i od gore staviti marinirane pastrmke. Peći u rerni na 180 stepeni 15-20 minuta.

Izvaditi posudu iz rerne, dodati kapar i sitno seckan peršun list. Na tanjire za serviranje staviti pirinač (ili pastu), a preko pripremljenu pastrmku i sve preliti sosom te dodatno posuti peršun listom.

Neka ova ukusna novogodišnja večera bude uvertira u sve nove uspehe koji dolaze!