Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču nalaze visoke količine arsena!

Uvereni ste da ste pravi gurmani i da u pripremi jednostavnih kulinarskih recepata ne možete da pogrešite? Možda se i varate jer, naime, izgleda da većina nas pogrešno kuva - pirinač. Ne samo da je pogrešno kuvamo već načinom pripreme rizikujemo pojavu zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili raka.

PROČITAJTE JOŠ: OVA HRANA MOŽE DA VAM UNIŠTI METABOLIZAM ČIM JE POJEDETE: 6 namirnica koje treba da izbacite ODMAH

Naučnici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u pirinču se nalaze visoke količine arsena. Zato poručuju da je jedini zdravi način za kuvanje pirinča taj da je ostavite da prokuva u mnogo vode ili da je ostavite da odstoji u vodi preko noći.

Kako da pravilno pripremite pirinač:

  • Ostavite pirinač da odstoji vodi preko noćii
  • Ispirite je sve dok voda ne postane bistra
  • Ocedite pirinač
  • Pirinač stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vodeo
  • Stavite da prokuva i smanjite vatru, pa ostavite pirinač oko 15 minuta da se lagano kuva

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE DEŠAVA U LJUDSKOM TELU KAD JEDETE LJUTO: Koliko je zdrava ljuta papričica

Ako ostavite pirinač da odstoji preko noći, za čak 80 odsto smanjićete količinu štetnih sastojaka u ovoj namirnici.

Izvor: Večernji.hr