Sastojci:

  • 400 g svinjske kolenice
  • 400 g suve ćuretine
  • 50 g maslaca
  • glavica crnog luka
  • 40 g suvih pečuraka (najbolje vrganja)
  • 100 g suvih šljiva
  • 150-200 g kukuruznog griza ili dobro oprane heljde
  • kašika koncentrata paradajza
  • kašicica aleve paprike
  • 3 čena belog luka
  • 2 krompira
  • kesica krem-supe od pečuraka
  • 2 dl pavlake
  • so, biber
  • veza peršuna
  • ljuta papričica, po želji

Priprema:

Pečurke potopite u vodu da nabubre. Skuvajte  meso, a odvojeno spremite supu od pečuraka  prema uputstvu na kesici.  Na maslacu prodinstajte sitno seckan luk, pa  dodajte oceđene pečurke. Za vreme dinstanja nalivajte vodom u kojoj se kuvalo meso. Kad omekšaju, dodajte suve šljive isečene načetvoro,  griz, koncentrat paradajza, alevu papriku, izdrobljen beli luk, skuvano meso (isecite ga na kockice ili ostavite krupnije komade) i krompir  (sečen na kockice). Nalijte supom od pečuraka, posolite, pobiberite i, po želji, ubacite ljutu papričicu. Kuvajte dok krompir ne omekša.  Prespite jelo u zemljanu ili vatrostalnu posudu,  prelijte pavlakom, pospite seckanim peršunom i  zapecite na 180 do 200 stepeni. 

PROČITAJTE JOŠ:

3 RECEPTA SA BAJATIM HLEBOM: Manje para za hranu uz jela vrhunskog ukusa!

RECEPT za starinski doručak: ulupani KAČAMAK sa krompirom i mrvljenim sirom (FOTO)

Starinski muški recept za najbolje pihtije: dimljene pihtije za tradicionalnu zimsku trpezu (RECEPT)

Izvor: Lepa & Srećna