Pravilnim kuvanjem ili pečenjem uništavate većinu bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

PROČITAJTE JOŠ: 2 pravila za uštedu u kuhinji: ovo povrće i voće ne smete čuvati zajedno u frižideru

Pripremljena, skuvana hrana treba da ostane vruća do serviranja, ili je možete brzo ohladiti i spremiti u pogodne posude, koje čuvaju i ne kvare svojstva namirnica.

Prilikom pripreme živine, svinjetine, mlevenog mesa, šnicli i kobasica, posebno je važno da osigurate da njihov središnji deo dostigne temperaturu od 70ºC na najmanje 2 minuta.

Najmanje vreme potrebno za prikladnu termičku obradu mesa jeste:

  • 60 stepeni C – 45 minuta
  • 65 stepeni C – 10 minuta
  • 70 stepeni C – 2 minuta
  • 75 stepeni C – 30 sekundi
  • 80 stepeni C – 6 sekundi

Nedovoljno kuvano meso ili perad mogu i dalje nositi štetne mikroorganizme. Zato je važno da proverite boju mesa u unutrašnjosti, da li su im sokovi nakon termičke obrade krvavi. 

Izvor: Lisa lepa & srećna