Pečenje roštilja je veština koja se stiče iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa potrebno je da izbegnete greške sa kojima se suočava većina početnika. 

1. Zaboravljate na mariniranje

Roštilj će imati bolji ukus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati pre pečenja, a idealno bi bilo i veče pre pripreme. Ne zaboravite da u marinadu dodate i malo kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono sprečiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima. 

PROČITAJ JOŠ: Kako se pravi roštilj na tanjirači ili talandari

2. Izbegavate korišćenje dodatne masnoće 

Nemasno meso poput piletine i ćuretine zalepiće se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje premažite uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrejanih rešetki pre nego što na njih stavite ovakve komade mesa. 

3. Stavljate na rešetku hladno meso 

Kao što ne biste hladnu šniclustavili u tiganj, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dostigne sobnu temperaturu pre nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete "šokirati" meso toplinom, a ono će se lepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debela krmenadla. 

4. Previše okrećete meso 

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje je da ga što manje okrećete i pomerate. Naime, mesu s roštilja onaj ekstra ukus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru. Kada mislite da je vreme za okretanje šnicli, hvataljkama nežno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso "lepi" za rešetku, a namazali ste je uljem, to je znak da ga treba pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lepu karamelizovanu površinu. 

5. Ne dopuštate mesu da odstoji

Da bi se stabilizovali sokovi u mesu, a vaša šnicla (p)ostala sočna, potrebno je da svaki komad mesa odstoji. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pustite da tako stoji polovinu vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijumska folija zadržaće toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa. 

PROČITAJTE JOŠ: Idealan prilog uz roštilj: pikantni sosovi sa čili papričicom

Spremni za savršen roštilj: ovih 5 grešaka izbegavajte pri pečenju mesa
LepaiSrecna 

Izvor: Pankufer