Čili papriku, koja potiče iz Južne Amerike, Meksikanci su gajili još pre 9.000 godina. Ovaj izuzetno popularan dodatak jelima u čitavoj Americi, zbog velike ljutine u Evropi je zabranjen za korišćenje.
Prema Skovilovoj skali, slatka paprika ima nula jedinica ljutine, dok feferona, koja je kod nas najzastupljenija i smatra se najljućom paprikom, broji od 100 do 1.000 skovila. Ljutina čili paprike meri se desetinama hiljada, pa i sa više od milion skovila.
Čak i za ljubitelje pikantnog ukusa tako ljuta paprika predstavlja izazov. Međutim, ukoliko se priprema kao dodatak jelu, naročito sosevima, njena specifična ljutina daće sosu puniji ukus, a pri tome će na organizam delovati izuzetno blagotvorno. Naime, prisustvo kapsacina, koji daje ljutinu, jedan je od najboljih prirodnih antiseptika. Kapsacin ne samo što ubrzava metabolizam već i u organima za varenje sprečava razvoj bakterija. Takođe, deluje i antiupalno, snižava holesterol u krvi i koristi čitavom kardiovaskularnom sistemu. Velike količine vitamina C i A u čili papričicama pomažu u borbi protiv infekcija, dok su najnovija istraživanja pokazala i to da je kapasacin izuzetno delotvoran u lečenju raka prostate.
Sve ove činjenice više su nego dovoljan razlog da probate blago vatrene zalogaje pune zdravlja. Čili sosevi, idealni su kao prilog roštilju i uopšte svim jelima s mesom. Izdvojili smo za vas dva recepta koja su nam se najviše dopala, gde ljutina daje tek nešto pikantniji, ali neobično bogat ukus.
Slatko-ljuti sos
Sastojci:
- 4 veće, mesnatije crvene paprike
- 4 šargarepe
- 2 glavice belog luka
- 1 limun
- 1 crvena čili paprika
- 2 dl sirćeta
Priprema:
Povrće operite i oljuštite. U šerpu sipajte sirće, dodajte papriku, šargarepu i luk, i ostavite da se krčka dok ne omekša. Pred kraj dodajte limunov sok i iseckanu čili papriku. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Potom sipajte u blender, izmiksajte, prespite u odgovarajuću posudu i poslužite.
Roštilj sos
Sastojci:
- 150 g putera
- od kikirikija
- kašika limunovog soka
- kašičica šećera
- crvena čili papričica
- čen belog luka
Priprema:
Iseckajte nasitno beli luk i čili papriku i umešajte u puter od kikirikija. Dodajte sok od limuna i šećer, dobro umutite i blago zagrejte u šerpi. Poslužite kao prilog uz pečenu piletinu ili prelijte preko ražnjića.
Pripremila: Maja Bunčić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka