Čili papriku, koja potiče iz Južne Amerike, Meksikanci su gajili još pre 9.000 godina. Ovaj izuzetno popularan dodatak jelima u čitavoj Americi, zbog velike ljutine u Evropi je zabranjen za korišćenje. 

Prema Skovilovoj skali, slatka paprika ima nula jedinica ljutine, dok feferona, koja je kod nas najzastupljenija i smatra se najljućom paprikom, broji od 100 do 1.000 skovila. Ljutina čili paprike meri se desetinama hiljada, pa i sa više od milion skovila.

Čak i za ljubitelje pikantnog ukusa tako ljuta paprika predstavlja izazov. Međutim, ukoliko se priprema kao dodatak jelu, naročito sosevima, njena specifična ljutina daće sosu puniji ukus, a pri tome će na organizam delovati izuzetno blagotvorno. Naime, prisustvo kapsacina, koji daje ljutinu, jedan je od najboljih prirodnih antiseptika. Kapsacin ne samo što ubrzava metabolizam već i u organima za varenje sprečava razvoj bakterija. Takođe, deluje i antiupalno, snižava holesterol u krvi i koristi čitavom kardiovaskularnom sistemu. Velike količine vitamina C i A u čili papričicama pomažu u borbi protiv infekcija, dok su najnovija istraživanja pokazala i to da je kapasacin izuzetno delotvoran u lečenju raka prostate. 

Sve ove činjenice više su nego dovoljan razlog da probate blago vatrene zalogaje pune zdravlja. Čili sosevi, idealni su kao prilog roštilju i uopšte svim jelima s mesom. Izdvojili smo za vas dva recepta koja su nam se najviše dopala, gde ljutina daje tek nešto pikantniji, ali neobično bogat ukus.

Slatko-ljuti sos

Sastojci:

  • 4 veće, mesnatije crvene paprike
  • 4 šargarepe
  • 2 glavice belog luka
  • 1 limun
  • 1 crvena čili paprika
  • 2 dl sirćeta 

Priprema:

Povrće operite i oljuštite. U šerpu sipajte sirće, dodajte papriku, šargarepu i luk, i ostavite da se krčka dok ne omekša. Pred kraj dodajte limunov sok i iseckanu čili papriku. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Potom sipajte u blender, izmiksajte, prespite u odgovarajuću posudu i poslužite.

Roštilj sos

Sastojci:

  • 150 g putera 
  • od kikirikija
  • kašika limunovog soka 
  • kašičica šećera
  • crvena čili papričica
  • čen belog luka

Priprema:

Iseckajte nasitno beli luk i čili papriku i umešajte u puter od kikirikija. Dodajte sok od limuna i šećer, dobro umutite i blago zagrejte u šerpi. Poslužite kao prilog uz pečenu piletinu ili prelijte preko ražnjića.

Pripremila: Maja Bunčić