Sastojci:

Za patišpanj:

  • 220 g brašna
  • 3/4 kašičice sode bikarbone
  • 1,5 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 200 g šećera
  • 180 g neutralne pavlake
  • 1 velika kašika sirćeta
  • 150 g maslaca
  • 3 velika jaja
  • 2 kafene kašičice vanile
  • 2 kašičice praha od aronije

PROČITAJTE JOŠ: BELA SAHER TORTA IZNENADIĆE SVE SLADOKUSCE: vanila torta od 3 jajeta štedi kućni budžet (ŠTEDLJIVI RECEPTI)

Za brzi fil:

  • 250 g krem sira
  • par kašika džema

Glazura:

  • 250 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica želatina

Priprema: 

Sjediniti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i ostaviti sa strane. U pavlaku staviti sirće, izmešati i ostaviti sa strane. Maslac i šećer umutite da se sjedini. Dodati jedno po jedno jaje, izmešati. U pavlaku stavite prah aronije. Naizmenično dodavati prosejano brašno i pavlaku, pomešati špatulom i na kraju sve sjediniti sa mikserom. U kalup za torte staviti papir za pečenje ili ga premazati sa malo brašna i posuti brašnom, a višak brašna istresti. Staviti da se peče na 180 stepeni, proveriti čačkalicom da li je patišpanj pečen. Ostaviti 15 minuta u kalupu, a potom izvaditi i ohladiti, najbolje preko noći. 

PROČITAJTE JOŠ: BRZO SE SPREMA, A GOSTI ĆE SE ODUŠEVITI: kako da napravite gurmanski rolat od pilećeg belog mesa sa kačkavaljem (RECEPT + VIDEO)

Brzi fil: Umutiti 250 g krem sira i u to dodati par kašika džema. Ribizle očistiti, samleti štapnim mikserom i staviti da se kuva sa šećerom. Šećera staviti po ukusu. Kad se zgusnuo, skloniti sa šporeta i ohladiti. Možete da koristite džem koji imate i volite, najbolje sa ribizlama. Ohlađenu tortu preseći na 3 dela i filovati. 

Glazura: Skuvati čaj od suve aronije u 250 ml vode, dodati 2 kašike šećera. Jedan želatin pripremiti po upustvu na kesici, otopiti malo nabubreli želatin i pomešati sa skuvanim čajem. Malo ohladiti i preliti preko hladne torte. Tortu ukrasite sa voćem.

Savet: Za ovu tortu možete da koristite i prehrambenu boju, ali najbolja je prirodna. Prah od voća može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane, ali ako želite intenzivnu ljubičastu boju, potražite prah od borovnica ili malina. U torti se ne oseti, samo menja boju biskvita.

Recepte piše: Mubera Živojević

Izvor: Recepti