Sastojci:
Za patišpanj:
- 220 g brašna
- 3/4 kašičice sode bikarbone
- 1,5 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 200 g šećera
- 180 g neutralne pavlake
- 1 velika kašika sirćeta
- 150 g maslaca
- 3 velika jaja
- 2 kafene kašičice vanile
- 2 kašičice praha od aronije
PROČITAJTE JOŠ: BELA SAHER TORTA IZNENADIĆE SVE SLADOKUSCE: vanila torta od 3 jajeta štedi kućni budžet (ŠTEDLJIVI RECEPTI)
Za brzi fil:
- 250 g krem sira
- par kašika džema
Glazura:
- 250 ml vode
- 2 kašike šećera
- 1 kesica želatina
Priprema:
Sjediniti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i ostaviti sa strane. U pavlaku staviti sirće, izmešati i ostaviti sa strane. Maslac i šećer umutite da se sjedini. Dodati jedno po jedno jaje, izmešati. U pavlaku stavite prah aronije. Naizmenično dodavati prosejano brašno i pavlaku, pomešati špatulom i na kraju sve sjediniti sa mikserom. U kalup za torte staviti papir za pečenje ili ga premazati sa malo brašna i posuti brašnom, a višak brašna istresti. Staviti da se peče na 180 stepeni, proveriti čačkalicom da li je patišpanj pečen. Ostaviti 15 minuta u kalupu, a potom izvaditi i ohladiti, najbolje preko noći.
PROČITAJTE JOŠ: BRZO SE SPREMA, A GOSTI ĆE SE ODUŠEVITI: kako da napravite gurmanski rolat od pilećeg belog mesa sa kačkavaljem (RECEPT + VIDEO)
Brzi fil: Umutiti 250 g krem sira i u to dodati par kašika džema. Ribizle očistiti, samleti štapnim mikserom i staviti da se kuva sa šećerom. Šećera staviti po ukusu. Kad se zgusnuo, skloniti sa šporeta i ohladiti. Možete da koristite džem koji imate i volite, najbolje sa ribizlama. Ohlađenu tortu preseći na 3 dela i filovati.
Glazura: Skuvati čaj od suve aronije u 250 ml vode, dodati 2 kašike šećera. Jedan želatin pripremiti po upustvu na kesici, otopiti malo nabubreli želatin i pomešati sa skuvanim čajem. Malo ohladiti i preliti preko hladne torte. Tortu ukrasite sa voćem.
Savet: Za ovu tortu možete da koristite i prehrambenu boju, ali najbolja je prirodna. Prah od voća može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane, ali ako želite intenzivnu ljubičastu boju, potražite prah od borovnica ili malina. U torti se ne oseti, samo menja boju biskvita.
Recepte piše: Mubera Živojević
Izvor: Recepti
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka