Potrebno je: (za 8 parčića)

  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • jaje
  • 1/4 kašičice soli
  • 125 g rastopljenog putera

Za fil:

  • 50 g slanine
  • 750 g luka
  • 50 g putera
  • 3 jajeta
  • 125 g margarina
  • so, biber
  • 1/2 kašičice kima

Priprema:

1. Brašno, prašak za pecivo, jaja, so, puter u komadima i 2 kašike ledene vode zamesite u glatko testo. Umotajte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.

2. Slaninu sitno isecite. Luk oljuštiei i isecite na tanke kolutove. Zagrejte puter i propržite slaninicu. Dodajte luk i pržite ga dok ne dobije zlatnobraon boju. Sve ostavite da se ohladi.

3. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Okruglu metalnu tepsiju (o26 cm) podmažite i prekrijte je rastanjenim testom.

4. Jaja umutite sa margarinom. Začinite solju, biberom i kimom, pomešajte sa masom od slanine i luka, pa rasporedite preko testa. Tortu od luka pecite 25-30 minuta. Izvadite i servirajte u tepsiji.

Vreme pripreme: 40 minuta + hlađenje 30 minuta + pečenje 30 minuta

Recepte piše: Marija Jakob