Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g paradajza 
  • grančica ruzmarina 
  • 2 čena belog luka 
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 2 kašičice šećera
  • so, biber 
  • kašika kapara (tegla) 
  • 2 kašike crnih maslina bez koštica

Priprema:

Paradajz prelijte vrućom vodom, oljuštite i uklonite semenke. Operite ruzmarin, otkinite iglice.

Oljuštite beli luk i iseckajte ga. Zagrejte ulje, pa prodinstajte beli luk. Dodajte paradajz, ruzmarin i šećer, posolite i pobiberite. Zakuvajte na laganoj vatri, uz mešanje.

Sitno iseckajte kapare i dodajte u smesu. Masline isecite na kolutiće pa ih pažljivo umešajte. Po potrebi posolite, pobiberite, pa sipajte u tegle i ostavite da se ohladi. Kad budete servirali, sos možete ukrasiti ruzmarinom i maslinama. Pogledajte i druge, originalne Lisine predloge za sosove.

Vreme pripreme: 45 minuta.

Recept piše: Marija Jakob