Sastojci:

  • 3 plava patlidžana
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika seckanog lista majčine dušice
  • 1 kašika tucane ljute paprike
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 800 gr paradajza pelata
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2 kašike seckanog lista bosiljka
  • 150 gr starijeg kačkavalja (iseckan ili narendan)
  • 50 gr parmezana
  • 6-8 kora za lazanju

Priprema:

Operite plave patlidžane i kuvajte ih na pari oko 30 minuta, pa ih oljuštite i iseckajte na krupnije komadiće. Prodinstajte meso patlidžana sa belim lukom, majčinom dušicom i ljutom paprikom na maslinovom ulju desetak minuta. Dodajte pelat i zagrejte do ključanja, ovlaš mešajući i rasecajući paradajz varjačom. Dodajte balzamiko sirće i bosiljak. Dinstajte desetak minuta dok se sos ne zgusne.

U tepsiju sipajte sloj sosa od patlidžana, pospite kačkavaljem i dodajte malo parmezana pa prekrijte korama za lazanju. Ponovite postupak dok ne utrošite materijal. Gornju koru poprskajte maslinovim uljem i pospite parmezanom. Pecite u rerni oko pola sata na temperaturi od 200C dok jelo ne dobije zlatnu boju.

Izvor: Lisa