- Sastojci:
- 6 jaja (većih)
- 6 kašika oštrog brašna tip 400
- 75 ml ili mala kafena šoljica ulja
- na vrh noža soli
- 300 gr spanaća očišćenog od peteljki
- za fil
- 300 gr mladog sremskog ("švapskog" sira)
- 500 gr kisele pavlake
- 400 gr kvalitetne praške šunke
- za dekoraciju
- 10-15 kom čeri paradajza, crveni i zuti
- 10 kom jaja od prepelice ili 3 kokošja isečena
- 1 manji krastavac
- 20-30 crnih maslina
- 10 vrhova špargli
- 5 vezica peršuna
- po želji bosiljak zeleni i crveni
- 200 gr krem sira ili 150 gr sremskog sira i 50 gr kisele pavlake
Sa spanaća odstranite sve peteljke, operite i blanširajte par minuta da svene. Ohladite ga i dobro ocedite. Možete ga ili iseckati jako sitno ili kratko izblendirajte. Dobijenu masu podelite na dva dela.
Pripremite kalup prečnika 24 cm u kome ćete peći kore za tortu, i odmah isecite 3 kruga od hartije, veličine kalupa za pečenje koje ćete stavljati na dno kalupa svaki put kad budete sipali testo. Stranice kalupa namazati sa malo putera i pobrašnjaviti ih.
U posudu u kojoj ćete praviti patišpanj za tortu, stavite 2 belanca i mutite ih dok ne postanu čvrsti, a zatim uz stalno mešanje dodajte žumanca, so, 1/3 male kafene soljice ulja i isključite mikser.
Postepeno dodajte brašno, kroz sito, nežno mešajuci žicom za mućenje i na kraju 1/2 obarenog spanaća. Masu prebacite u pripremljen kalup sa obručem i stavite u već zagrejanu rernu na 180 C, da se peče 8-10 minuta. Izvadite pečenu koru iz kalupa, prebacite na rešetku za hladjenje i skinite hartiju na kojoj se pekla.
Ovo ponovite još jedanput i dobili ste drugu koru.
Treća kora je žuta i u njoj nema spanaća.
Dok se kore hlade, napravite fil. Mikserom umutite sir i kiselu pavlaku. Sitno iseckajte neku vrlo kvalitetnu prašku sunku i dodajte je u masu. Probajte da li je slano i ako treba dosolite.
Nemojte se uplasiti ako vam se učini da će fil biti redak, jer će tokom narednih 24 sata kore upiti višak vlage iz fila i torta će na kraju biti sočna a čvrsta.
Obložite kalup za tortu providnom kuhinjskom folijom a na dno kalupa mozete staviti hartiju za pečenje.
U kalup prvo stavite zeleni patišpanj, premažite ga sa 1/3 fila,
pa stavite žuti patišpanj, nežno pritisnite da se fil izravna, nanesite 1/3 fila i na kraju stavite drugi zeleni patišpanj. Pre nego sto stavite ostatak fila, nežno ga pritisnite i izravnajte.
Kad se filovanje završi, na kalup stavite i obruč, savijte ivice folije preko torte, ako treba, prekrite sa jos folije i stavite u frizider na 24 sata.
Sutradan je izvadite iz obruča i premažite sa 200 gr nekog masnijeg krem sira, tako sto ćete sa 1/2 premazati tortu a drugom polovinom krem sira napravite mala gnezda u koja i oko kojih ćete stavljati dekoraciju.
Na trpezu je iznesite rashladjenu i celu, pa je pred gostima isecite i služite.
Izvor: Coolinarika
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka