Kremasta torta sa jagodama za Uskrs - recept je koji ćete poželeti da ponovite, piše Lovesensa.

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 250 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 170 g neslanog butera
  • 250 g šećera
  • 120 g slatke pavlake
  • 4 jaja
  • 2 kapšike ekstrata vanile
  • 200 g svežih, isitnjenih jagoda
  • crvena boja za hranu
  • Za džem od jagoda:
  • 200 g zaleđenih jagoda
  • 2 kašike šećera
  • Za fil:
  • 150 g izrendane bele čokolade
  • 60 g slatke pavlake
  • 300 g krem sira
  • 40 g šećera u prahu
  • 300 g slatke pavlake
  • 80 g džema od jagoda
  • zaleđene jagode (po želji)
  • Za dekoraciju:
  • 200 g svežih jagoda
  • glazura od 200 g čokolade za kuvanje
  • čokoladna uskršnja jaja

Priprema:

U činiji pomešajte 170 g neslanog butera i 250 g šećera (može i smeđi) i mutite mikserom dok ne dobijete kremastu smesu. Dok još mutite smesu dodajte 4 jaja, jedno po jedno, zatim kašiku vanilinog ekstrata i 120 g pavlake. Sve sastojke pomešajte i mutite dok ne dobijete jedinstvenu smesu.

U drugoj činiji pomešajte 250 g brašna, pola kašičice soli, 2 ipo kašičice praška za pecivo, pa sipajte u smesu sa jajima i mutite mikserom, pa dodajte 200 g izgnjecenih svežih jagoda. Dok mutite smesu dodajte par kapi crvene boje za hranu. Dobijenu smesu podelite u 3 okrugla kalupa prečnika 18 cm, a prethodno kalup obložite papirom za pečenje. Pecite kore na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta. Pečene kore izvadite iz kalupa, okrenite ih naopako i ostavite da se ohlade.

Za fil pomešajte 200 g icekanih jagoda sa 30 g šećera i kuvajte oko 15 minuta na blagoj vatri. Dobijenu smesu procedite i dobićete neodoljiv džem od jagoda. U činiju sipajte 60 g slatke pavlake i 150 g izrendane bele čokolade, pa kuvajte na pari dok se sastojci ne sjedine. Umutite 300 g krem sira sa 60 g šećera u prahu, pa dodajte smesu od bele čokolade, džem od jagode i ako želite smrznute jagode, pa mutite dok ne dobijete jedinstven fil. U fil dodajte 300 g umućene slatke pavlake.

Skinite sa kora gornji sloj pa ređajte koru, fil, iseckane jagode, pa zatim ponovo koru, fil jagode i poslednju koru na vrhu i spoljne strane torte prekrijte ostatkom fila. Tortu ukrasite glazurom od čokolade, jagodama i čokoladnim uskršnjim jajima.

Izvor: Lovesensa