Tokom sezone posta ovo jelo će sigurno biti neizostavno na vašoj trpezi. Poseban način pripreme i malo drugačiji sastojci, u odnosu na sarme na koje smo navikli, će vam se sigurno dopasti.
Potrebno je:
- glavica kelja
- 500g krompira
- 300g biljnog sira
- 2 čena belog luka
- 400g pradajiz pelata
- peršunov list
- so, biber
Priprema:
Odvojite lepe i velike listove kelja, deblji deo istanjite nožem, a potom ih kratko izblanširajte u ključaloj vodi i odmah po vađenju ih stavite u hladnu vodu da se prohlade. Dok se liske hlade i cede, vi za to vreme izrendajte krompir, koji ste prethodno dobro oprali. Nakon toga ga stavite na zagrejanu ringlu da se dinsta. Kada je krompir gotov, dodajte mu sir i začine. Listove kelja filujte na uobičajeni način, kao da pripremate običnu sarmu. Uvijene sarme zapecite u tiganju sa svih strana lepo, prelijte preko njih paradajiz pelat, pospite iseckani beli luk i peršunov list. Ostavite sarme u tiganju da se krčkaju još nekih 30 minuta, a zatim ih poslužite.
Izvor: Lepa&Srećna