Sastojci:

  • svinjska pečenica u komadu

Za marinadu:

  • 4 dl belog vina
  • 2 dl sirćeta
  • 100 g crnog luka isečenog na kolutove
  • 100 g šargarepe isečene na kolutove
  • lovorov list
  • veza majčine dušice
  • čen belog luka
  • 20 g bibera u zrnu
  • so

Za sos:

  • 3 dl bujona
  • 1 dl sirćeta
  • 10 zrna bibera
  • 3 dl kisele pavlake
  • kašičica skroba

1. Odsecite sa pečenice suvišnu masnoću, ali ostavite tanak sloj od jednog centimetra. Vežite meso tankim kanapom (kao što biste vezali urolanu šunku) i stavite u posudu. Prelijte pečenicu mešavinom sastojaka za marinadu i ostavite da odstoji na hladnom 24 časa. Za to vreme nekoliko puta okrenite meso.

2. Na dva sata pre serviranja izvadite pečenicu iz marinade, osušite je čistom krpom i spustite u pleh. Dodajte oceđeno povrće i bilje iz marinade, stavite u dobro zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite meso u sopstvenom soku i masnoći okrećući ga da porumeni sa svih strana. Kad tečnost uvri i povrće porumeni, sipajte marinadu i pecite prelivajući meso dok tečnost ne uvri na jednu trećinu. Dodajte bujon, poklopite, smanjite vatru i ostavite meso u rerni dok ne omekša. Zatim ga izvadite u drugu posudu i držite na toplom mestu.

3. Kuvajte sirće sa biberom na jačoj vatri dok ne uvri na jednu trećinu. Odlijte suvišnu masnoću iz pleha u kojem ste pekli meso. Dodajte ukuvano sirće i pavlaku i pustite da provri. Zatim propasirajte sos, umešajte skrob razmućen u malo vode i kuvajte na tihoj vatri dok sos ne provri na količinu od pola litre.

4. Skinite konopac sa mesa, isecite ga na tanke režnjeve i poređajte na zagrejan tanjir za služenje. Prelijte meso delom sosa, a preostali sos poslužite posebno. Sos treba da bude vruć i dobro pobiberen. Pečenicu možete poslužiti sa pečenim krompirima i salatom.

Vreme pripreme: 120 minuta + 24 h za mariniranje

Recepte piše: Marija Jakob