Sastojci:

  • 600 g pilećeg belog mesa
  • 2 jajeta
  • 3 kuvana jajeta
  • 200 g kačkavalja (trapista, gaude...)
  • 200 g pancete u režnjevima + malo pancete u kockicama (po želji)
  • glavica crnog luka
  • manja zemička
  • kašika senfa
  • so, biber
  • prezle

Priprema:

Piletinu sameljite, ali ostavite i nekoliko kockica mesa, vekna će lepše izgledati u preseku. Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju, a zemičku potopite u malo mleka da omekša. Kačkavalj i kuvana jaja isecite na sitnije kockice i izmešajte s belim mesom. Dodajte presna jaja, crni luk, omekšalu zemičku, senf (ako volite, nije obavezno) i začine po ukusu, po potrebi dodajte i malo prezli, a može i po koja kockica pancete.

Dugačak valjkast kalup (može i onaj za srneća leđa) podmažite margarinom ili maslacem, pospite prezlama, obložite tankim režnjevima pancete i stavite pripremljenu smesu. Ako su režnjevi dugački, prebacite ih odozgo preko vekne. Veknu ispecite u vodenom kupatilu, odnosno, u jedan veći, dublji pleh sipajte vodu i stavite kalup sa mesom, pri tom pazeći da voda dopire do polovine kalupa.

Pecite na 200 stepeni oko sat vremena, a pri kraju pečenja izvadite veknu iz kalupa, stavite na običan pleh i zapecite je još malo, da dobije koricu. 

Recepte piše: Milja Lukić