Aromatične rolnice sa začinima i šampinjonima 

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 50 g pinjola (ili leblebija) 
  • vezica peršuna 
  • 6 listića žalfije 
  • 4 grančice timijana 
  • 2 čena belog luka 
  • 250 g luka 
  • 3 kašike ulja 
  • so, biber 
  • 4 teleće šnicle (po 180 g) 
  • 50 g putera 
  • 3 lovorova lista 
  • 200 ml crvenog vina 
  • 250 ml goveđe supe 
  • 300 g šampinjona 

Priprema: Propržite pinjole u tiganju, pa ih sa žalfijom, timijanom i 125 g luka naseckajte, izmešajte s uljem, posolite i pobiberite. Smesu rasporedite po šniclama, smotajte ih i učvrstite koncem. 

Rolnice propržite na puteru. Dodajte preostali naseckani luk i lovor, pa sve zajedno prodinstajte, podlijte vinom i supom, pa dinstajte još 35 minuta. 

Šampinjone nasecite na sitnije komade, propržite ih dok ne porumene na istopljenom maslacu, posolite, pobiberite i dodajte ih u posudu s mesom desetak minuta pred kraj dinstanja kako bi se dobro izmešali svi ukusi. 

Vreme pripreme: 100 minuta, 700 kcal

Rolnice sa ovčjim sirom i rukolom

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 6 svinjskih šnicli (po 100 g) 
  • so, biber 
  • šaka rukole 
  • 75 g ovčjeg sira 
  • 40 g pinjola (ili leblebija) 
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 250 g čeri-paradajza 
  • 1 kašika šećera 
  • 125 ml suvog belog vina 

Priprema: Meso istucite, pa po šniclama rasporedite rukolu, sir nasečen na kockice i kašiku pinjola, a zatim fi ksirajte kanapom. 

Pržite rolnice na vrućem maslinovom ulju desetak minuta da porumene, posolite ih, pobiberite i izvadite iz tiganja. Na masnoću od pečenja mesa bacite ostatak pinjola i čeri-paradajz, pospite ih šećerom i, kad se on otopi, sve podlijte vinom i sa 250 ml vode, pa pustite da sos zavri. U posudu vratite rolnice i dinstajte ih još petnaestak minuta dok ne omekšaju. Uz to servirajte široke rezance i rukolu. 

Vreme pripreme: 60 minuta, 350 kcal

Ćureće rolnice sa slaninicom 

Sastojci (za četiri osobe):

  • 1 luk 
  • 3 kašike ulja 
  • 1 lovorov list 
  • 3-4 zrna kleke 
  • 500 g kiselog kupusa 
  • 100 ml belog vina 
  • so 
  • prstohvat šećera 
  • 4 tanka ćureća filea (po 150 g) 
  • biber 
  • 4 manja luka 
  • 1 čen belog luka 
  • 50 g dimljene slanine 
  • vezica timijana 
  • 1 kašicica putera 
  • 12 listića hamburg slanine 
  • 150 ml pileće supe 
  • kašicica skroba 

Priprema: Naseckajte luk i prodinstajte ga na kašicici ulja. Dodajte lovor, kleku i kiseli kupus, prodinstajte ih s lukom, pa podlijte sa 50 ml vina i ostavite da vri oko pola sata. Dinstanom kupusu dodajte prstohvat šećera i po potrebi malo soli. 

Istucite ćureće šnicle, posolite i pobiberite. Polovini timijana otkinite listiće s peteljki i naseckajte ih. Na zagrejanom puteru prodinstajte luk, beli luk i slaninu naseckanu na kockice i naseckani timijan. Smesu rasporedite po šniclama, smotajte ih i svaku rolnicu umotajte u po tri listića hamburga. 

Rolate propržite sa svih strana na ostatku ulja, dodajte grancice timijana, sve podlijte ostatkom vina i supom, pa dinstajte dvadesetak minuta. Sos zgusnite skrobnim brašnom. 

Vreme pripreme: 80 min, 590 kcal 

Recepte piše Marija Jakob