Aromatične rolnice sa začinima i šampinjonima
Sastojci (za 4 osobe):
- 50 g pinjola (ili leblebija)
- vezica peršuna
- 6 listića žalfije
- 4 grančice timijana
- 2 čena belog luka
- 250 g luka
- 3 kašike ulja
- so, biber
- 4 teleće šnicle (po 180 g)
- 50 g putera
- 3 lovorova lista
- 200 ml crvenog vina
- 250 ml goveđe supe
- 300 g šampinjona
Priprema: Propržite pinjole u tiganju, pa ih sa žalfijom, timijanom i 125 g luka naseckajte, izmešajte s uljem, posolite i pobiberite. Smesu rasporedite po šniclama, smotajte ih i učvrstite koncem.
Rolnice propržite na puteru. Dodajte preostali naseckani luk i lovor, pa sve zajedno prodinstajte, podlijte vinom i supom, pa dinstajte još 35 minuta.
Šampinjone nasecite na sitnije komade, propržite ih dok ne porumene na istopljenom maslacu, posolite, pobiberite i dodajte ih u posudu s mesom desetak minuta pred kraj dinstanja kako bi se dobro izmešali svi ukusi.
Vreme pripreme: 100 minuta, 700 kcal
Rolnice sa ovčjim sirom i rukolom
Sastojci (za 4 osobe):
- 6 svinjskih šnicli (po 100 g)
- so, biber
- šaka rukole
- 75 g ovčjeg sira
- 40 g pinjola (ili leblebija)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250 g čeri-paradajza
- 1 kašika šećera
- 125 ml suvog belog vina
Priprema: Meso istucite, pa po šniclama rasporedite rukolu, sir nasečen na kockice i kašiku pinjola, a zatim fi ksirajte kanapom.
Pržite rolnice na vrućem maslinovom ulju desetak minuta da porumene, posolite ih, pobiberite i izvadite iz tiganja. Na masnoću od pečenja mesa bacite ostatak pinjola i čeri-paradajz, pospite ih šećerom i, kad se on otopi, sve podlijte vinom i sa 250 ml vode, pa pustite da sos zavri. U posudu vratite rolnice i dinstajte ih još petnaestak minuta dok ne omekšaju. Uz to servirajte široke rezance i rukolu.
Vreme pripreme: 60 minuta, 350 kcal
Ćureće rolnice sa slaninicom
Sastojci (za četiri osobe):
- 1 luk
- 3 kašike ulja
- 1 lovorov list
- 3-4 zrna kleke
- 500 g kiselog kupusa
- 100 ml belog vina
- so
- prstohvat šećera
- 4 tanka ćureća filea (po 150 g)
- biber
- 4 manja luka
- 1 čen belog luka
- 50 g dimljene slanine
- vezica timijana
- 1 kašicica putera
- 12 listića hamburg slanine
- 150 ml pileće supe
- kašicica skroba
Priprema: Naseckajte luk i prodinstajte ga na kašicici ulja. Dodajte lovor, kleku i kiseli kupus, prodinstajte ih s lukom, pa podlijte sa 50 ml vina i ostavite da vri oko pola sata. Dinstanom kupusu dodajte prstohvat šećera i po potrebi malo soli.
Istucite ćureće šnicle, posolite i pobiberite. Polovini timijana otkinite listiće s peteljki i naseckajte ih. Na zagrejanom puteru prodinstajte luk, beli luk i slaninu naseckanu na kockice i naseckani timijan. Smesu rasporedite po šniclama, smotajte ih i svaku rolnicu umotajte u po tri listića hamburga.
Rolate propržite sa svih strana na ostatku ulja, dodajte grancice timijana, sve podlijte ostatkom vina i supom, pa dinstajte dvadesetak minuta. Sos zgusnite skrobnim brašnom.
Vreme pripreme: 80 min, 590 kcal
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka