Sastojci:

500 g ribanog kiselog kupusa 600 g mešanog mlevenog mesa

1 manji luk

100 g pirinča

1 luk

1 čen belog luka

kašičica soli

pola kašičica bibera

kašičica suvog začina

1 kg krompira

2 kisele pavlake

3 jaja

Priprema:

Krompir skuvati, izgnječiti i napraviti pire. Dodati kiselu pavlaku, prstohvat soli i beli luk, 2 žumanca, a potom umešati posebno ulupan sneg od dva belanca.

Na malo ulja pržiti sitno seckan luk, dodati odmah i mleveno meso, pa pržiti nekoliko minuta dok ne posvetli (10-15 minuta).

Kiseli kupus kratko isprati u vodi kako ne bi bio prekiseo. Pirinač kratko prokuvati. Meso pomešati sa polukuvanim pirinčem, dodati sitno iseckan luk i malo belog luka, začine pa dobro promešati.

U vatrostalnu ili grnčarsku posudu premazanu maslacem složiti narezani kiseli kupus, preliti ga sa 150 ml vode. Složiti preko kupusa smesu od mesa i pirinča, poravnati kašikom. Preko mesa rasporediti pripremljeni krompir pire, viljuškom ga ukrasiti po površini.

Peći u rerni na 175 C oko 45 minuta. Pečenu sarmu poslužite u posudi u kojoj se pekla.


Izvor: Recipeci