Sastojci:

Za fil:

300 g mlevenog keksa

250 g mlevenih oraha

230 g šećera

3 kašike pekmeza od kajsije ili šipka

1 vanilin šećer

500 ml mleka

170 g maslaca

Za glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

4 kašike suncokretovog ulja

I još: 1 pakovanje rozen kora

Priprema:

U posudi zagrejati mleko sa šećerom. Kada se šećer otopi i kada masa skoro provri, dodati maslac izlomljen na sitnije komadiće pa ga uz mešanje otopiti. Dodati nakon toga i pekmez pa ga dobro izmešati.

Tada dodati mlevene orahe i keks pa sve dobro izmešati varjačom. Fil ohladiti petnaestak minuta, mešajući povremeno. Može da ostane topao kad počnete filovanje.

Svaku rozen koru premazati sa po 4 kašike fila koji treba ravnomerno razmazati cijelom površine kore. Staviti odozgo sledeću koru pa ponavljati postupak dok se sve ne potroši. Svaki put kada stavite koru na kremu, lagano pritisnite dlanovima da se kora zalepi, ali ne prejako.

Kada ste sve kore premazali, stavite preko svega komad alu folije pa opteretite sve nekom debelom knjigom.

Ostavite tako da se potpuno ohladi i stegne 1 sat.

Nakon toga premažite sve čokoladnom glazurom koja se napravi tako da se u mikrovalnoj ili na laganoj vatri otopi čokolada uz dodatak ulja.

Izvor: Recipeci