• Sastojci:
  • 100 gr dimljene slanine
  • 2 srednje glavice luka
  • 2 šargarepe
  • 2 struka celera
  • 2 čena belog luka
  • 2 grančice ruzmarina
  • 500 gr mlevene junetine
  • 800 gr paradajza šljivara iz konerve
  • 2 lista lorbera
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kocka za goveđu supu
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 3 kašike seckanog bosiljka
  • 125 ml crnog vina
  • 1 ljuta papričica
  • 400 gr špageta
  • 75 gr parmezana
  • par kašika ulja

Priprema:

Ugrejte ulje pa ispržite sitno seckanu slaninu da bude hrskava.

Stišajte vatru pa dodajte redom luk, šargarepu, celer i beli luk - sve očišćeno i sitno iscekano.

Dodajte lorberov list i polako dinstajte desetak minuta, stalno mešajući, da povrće omekša.

Pojačajte vatru i dodajte meso pa pržite par minuta.

Sad dodajte paradajz, bosiljak, kocku za supu, vino, oregano i sitno seckanu ljutu papričicu (izvadite prethodno seme).
Mešajte na vatri, povremeno varjačom sitnite paradajz.

Pustite da vri na vrlo tihoj vatri, oko sat vremena, dok ne dobijete jak, gust sos.

Špagete skuvajte u posoljenoj vodi.

Na kraju, sipajte parmezan u vruć sos, promešajte, pa dodajte špagete i sve ovlaš izmešajte.

Poslužite uz dodatni parmezan i seckani list bosiljka.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna