• Sastojci:
  • 800 gr belog krompira
  • 800 gr piletine
  • 4 kašike putera
  • so, biber
  • sušeni origano
  • 4 čena belog luka
  • 200 ml bistre pileće supe
  • 50 ml belog vina
  • 150 gr graška
  • sok od pola limua
  • peršun za dekoraciju

Priprema:

Oljuštiti krompir i iseći ga na krupne kriške.

Posolti i pobiberiti, posuti origanom, izmešati sa 3 kašike maslinovog ulja.

Peći u plehu povremeno protresajući na temperaturi od oko 200 C, oko pola sata.

Za to vreme, posoliti i pobiberiti piletinu, pa je začiniti origanom.

Zapeći piletinu u tiganju, s obe strane, desetak minuta. Prebaciti piletinu na tanjir.

U tiganju otopiti puter na tihoj vatri, dodati beli luk da malo pobeli, pa sipati pileću supu i vino.

Kad provri, dodati grašak, pa ravnomerno sipati preko krompira.

Dodati piletinu, spuštajući komade tako da kožica bude gore.

Peći u rerni 20-25 minuta, a poslednjih par minuta uključiti i gril da se piletina zapeče.

Napomena: za ovaj recept je najbolje korisiti batak i karabatak.

Izvor: Lepa & Srećna