• četvrtina praseta
  • so
  • mast
  • začini po želji

Prasetinu ovlaš posolite čim je kupite, umotajte u foliju i ostaviti u frižideru.

Na dan pečenja, meso izvadite sat ranije iz frižidera - ali ostavite u hladnijoj prostoriji.

Kožicu treba zaseći oštrim nožem u obliku kvadrata. Sa unutrašnje strane, zasecite meso oko kosti plećke da biste lakše isekli pečenje kad bude pečeno.

Usolite meso dobro trljajući, pazeći da se ne posečete na kosti koje vire na ivicama komada, posebno kod kičme. Ostavite da postoji oko pola sata pa namažite mašću.

Ko voli začinjena jela, možete prasetinu posuti sa malo ljute aleve paprike, a neki dodaju čak i mrvicu sitno mlevenog origana.

U veći pleh stavite na dno pek papir, a zatim i čiste drvene letvice na koje možete da oslonite meso da ne dodiruje dno.

Sipajte u pleh 1-1,5 dcl vode.

Zagrejte rernu na 210 stepeni i pecite meso petnaestak minuta. Zatim smanjite temperaturu na 150, a vreme pečenja izračunajte sami na seledeći način - na svakih 500 gr mesa, računajte 45 minuta pečenja. Da li je meso dobro pečeno, proverite tako što ćete zabosti oštar nož u najdeblji deo pečenice - sok koji poteče treba da bude potpuno bistar.

Recepte piše: K. Ivanović

Izvor: Lepa & Srećna