- četvrtina praseta
- so
- mast
- začini po želji
Prasetinu ovlaš posolite čim je kupite, umotajte u foliju i ostaviti u frižideru.
Na dan pečenja, meso izvadite sat ranije iz frižidera - ali ostavite u hladnijoj prostoriji.
Kožicu treba zaseći oštrim nožem u obliku kvadrata. Sa unutrašnje strane, zasecite meso oko kosti plećke da biste lakše isekli pečenje kad bude pečeno.
Usolite meso dobro trljajući, pazeći da se ne posečete na kosti koje vire na ivicama komada, posebno kod kičme. Ostavite da postoji oko pola sata pa namažite mašću.
Ko voli začinjena jela, možete prasetinu posuti sa malo ljute aleve paprike, a neki dodaju čak i mrvicu sitno mlevenog origana.
U veći pleh stavite na dno pek papir, a zatim i čiste drvene letvice na koje možete da oslonite meso da ne dodiruje dno.
Sipajte u pleh 1-1,5 dcl vode.
Zagrejte rernu na 210 stepeni i pecite meso petnaestak minuta. Zatim smanjite temperaturu na 150, a vreme pečenja izračunajte sami na seledeći način - na svakih 500 gr mesa, računajte 45 minuta pečenja. Da li je meso dobro pečeno, proverite tako što ćete zabosti oštar nož u najdeblji deo pečenice - sok koji poteče treba da bude potpuno bistar.
Recepte piše: K. Ivanović
Izvor: Lepa & Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka