Oštar nož neophodan je u svakoj kuhinji, piše Lepa & Srećna.

Da biste mogli da sitno naseckate povrće, zarežete kožicu na pečenju ili lako filetirate ribu, morate imati oštar nož.

On je manje opasan od tupog, tvrde profesionalni kuvari, jer tupim nožem najčešće sečemo uz povećanu silu i manje pazimo na oštricu, pa su i povrede češće.

Nož treba oštriti svaki put pre nego što ga upotrebite. U kući, amateri najčešće koriste samo brusnu palicu, odnosno masat, a profesionalci će moći da vam naoštre nož uz pomoć različitih brusnih kamenova ili papira.

Masat, zapravo, ne može da vam naoštri potpuno tup nož - za to je neophodno da vam oštrač prvo napravi oštricu. Ono što masat može i treba da uradi jeste da vam svaki put dooštri nož, čime ćete izbeći tupljenje i održavati oštricu u dobrom stanju.

Ako ste desnoruki, nož pri oštrenju držite u desnoj ruci, a masat u levoj. Moguće je da nož povlačite od vrha ka dršci masata, pri čemu zaštitni metalni okvir na dršci masata sprečava da oštricom udarite po ruci.

Evo kako to radi Džejmi Oliver!

Međutim, još je bezbednije da nož povlačite suprotno - od drške masata ka njegovom vrhu - onako kako vam to pokazuje slavni kuvar Gordon Remzi u videu koji možete pogledati ispod članka!

Važno je da nož držite pod odgovarajućim uglom i da koristite kompletnu dužinu masata za oštrenje - pogledajte kako.