Hrišćani u nedelju, 5. maja proslavljaju Uskrs, u znak sećanja na Hristovo vaskrsenje iz mrtvih. Tradicionalno se dočekuje uz bogatu trpezu, te svečani jelovnik obavezno sadrži predjelo, glavno jelo i desert. Recepti su jednostavni, a veoma ukusni, što ih čini savršenim izborom za uskršnji ručak.
Predjelo
Projice sa sirom
Na tradicionalnom srpskom meniju proja je neizostavna, pa se potrudite da se nađe i na uskršnjoj trpezi kao ukusno predelo koje svi obožavaju.
Sastojci
- 15 supenih kašika kukuruznog brašna
- 5 supenih kašika belog (psenicnog) brašna
- 3 jajeta
- 200 ml jogurta
- 200 ml kisele vode
- 250 gr belog sira
- 1dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema
Pomešajte sve sastojke u posudi, ali sir dodajte na kraju. Ne morate previše da ga isitnite, neka bude isečen na manje kocke približnih veličina. Kada sve dobro izmešate i dobijete homogenu masu, sipajte smesu u kalup ili pleh i pecite projice oko 20 minuta u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
Praznična salata
Sastojci
- 2 srednja obarena krompira
- 200 grama majoneza
- 200 grama krem sira
- 2 čase kisele pavlake
- 200 grama šunke
- 3 barena jajeta
- Peršun za dekoraciju
Priprema
Pomešajte majonez, krem sir i pavlaku. U činiju, na dno stavite izrendane krompire. Preko njih namažite pripremljenu smesu majoneza i pavlake, a onda stavite šunku (rendanu ili seckanu). Preko sloja šunke ponovo stavite smesu sira, majoneza i pavlake, a zatim izrendajte kuvana jaja. Preko toga ponovo stavite sloj pripremljene smese sa krem sirom i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Dekorišite je po ukusu.
Glavno jelo
Rolat od mesa
Sastojci
- 2 crna luka
- maslinovo ulje
- 1 ljuta paprika
- 650 g mlevene svinjetine
- 50 g parmezana
- 2 jajeta
- 3 kašike prezli
- peršun
Priprema
Na ulju propržite seckani crni luk, pa kada omekša dodajte seckanu ljutu papriku. Meso začinite po ukusu, pa spojite sa prethodno proprženom paprikom i lukom. Dodajte i ostale sastojke, a zatim ih dobro sjedinite. Sipajte smesu u duguljastu tepsiju i oblikujte kao rolat. Popspite uljem i biberom i pecite ga na oko 180 stepeni 50 minuta.
Desert
Voćni užitak
Sastojci
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika brašna
- prašak za pecivo
- dve kesice pudinga od vanile
- 0,5 l mleka
- 250 g putera
- 250 g šećera u prahu
- 300 g jagoda
Priprema
Ispecite prvi biskvit od 6 jaja, tako što ćete najpre odvojiti belanca i umutiti ih sa 6 kašika šećera. Zatim dodajte i žumanca i sve dobro umutite. Na kraju dodajte 6 kašika šećera i pola praška za pecivo. Pecite koru na oko 200 stepeni 20 minuta. Kada je prva kora skoro pečena, počnite da mutite belanca preostalih 6 jaja i da spremate testo za narednu koru. Dok se ona peče, pripremajte fil. Skuvajte dva pudinga od vanile u mleku i ostavite fil da se ohladi. Posebno umutite puter sa šećerom u prahu. Kada se puding ohladi, spojite ga sa puterom i sve dobro umutite mikserom. Postavite prvu koru na tacnu za služenje, pa preko nje stavite deo fila, zatim stavite drugu koru i ostatak fila, a onda preko poređajte seckane jagode i po želji ukrasite tortu šlagom.
Pogledajte i kako sa posta preći na bogatu uskršnju trpezu.
BONUS VIDEO:
Tekst: Lepa&Srećna/K.L.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka