Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.
U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Banat…
Pivarski gulaš
Sastojci:
300 g junetine
1 glavica luka
2-3 šargarepe
2 dl pelata
4-5 čenova belog luka
1 l piva
malo krtole celera
malo brašna
2-3 lista lovora
so, biber
đumbir
Priprema:
Junetinu isecite na kocke, uvaljajte u brašno i propržite na ulju da se malo zarumeni. Odvojeno u šerpi propržite luk, dodajte kolutove šargarepe, seckane beli luk i celer, junetinu, pelat, pivo, so, biber, lovor i đumbir, pa kuvajte na srednjoj vatri oko sat i po, da meso sasvim omekša.
Kolač s makom
Sastojci:
230 g brašna
5 g praška za
pecivo
1 prstohvat soli
100 g masti (ili maslaca)
1 jaje
2 kašike šećera
Fil:
5 dl mleka
200 g maka
100 g griza
120 g maslaca
150 g šećera
2 dl pavlake
1 kašika ulja
Gornji sloj:
4 dl pavlake
3 jajeta
80 g šećera
Priprema:
Prvo napravite fil: sve sastojke, osim pavlake i ulja, kuvajte neprestano mešajući, da se masa zgusne. Sklonite s vatre, dodajte pavlaku i ulje, i ujednačite masu. Odvojeno pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno utrljavajte mast da dobijete sipkavo testo. Potom umešajte šećer i jaje. U podmazan pleh stavite testo i rukama utapkavajući rasporedite ga po dnu i malo po ivicama. Preko testa sipajte pripremljen fil, pa pecite 25-30 minuta na 180 stepeni. Dok se kolač peče, umutite žumaca sa šećerom za gornji sloj, pa umešajte pavlaku. Kad ujednačite masu, lagano dodajte i čvrsto umućen sneg od belanaca. Izvadite kolač iz rerne, prelijte ga tom smesom, smanjite vatru na 170-175 stepeni i vratite da se peče još 40-45 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi do sobne temperature, pa ga stavite u frižider najkraće na dva sata.
U Banatu ima mnogo toga da se vidi, a posebno se izdvajaju dva grada, Zrenjanin i Vršac