Sutlijaš je jedna od omiljenih domaćih poslastica u svakom domu, a evo kako da ga napravite u zdravoj varijanti sa dodatkom kurkume, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Sultanija Hurem kuva za vas: sutlijaš iz rerne po receptu turske glumice Merjem Uzerli (RECEPT + FIRINDA SUTLAČ)

Sastojci:

  • 1 l kozjeg mleka
  • 1 i po čaša pirinča okruglog zrna
  • 1 l vode
  • 2 kašike pirinčanog brašna
  • 2,5 čaše sitnog šećera
  • 2 lista rozetle ili štapić vanile 
  • 1 kašičica cimeta 
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 2 kašičice kurkume u prahu

PROČITAJTE JOŠ: Kulinarski izazov: sutlijaš sa višnjama

    Priprema:

    Pirinač oprati, naliti s litar vode i kuvati dok sva voda ne uvri. U pirinač dodati hladno mleko i nekoliko puta promešati dok ne provri. 

    U međuvremenu u činiji pomešati pirinčano brašno, kurkumu, đumbir, cimet, vanilu i čašu hladne vode. U to dodati dve kutlače pirinča s mlekom, izmešati i polako sipati u šerpu sa sutlijašem. Po želji dodati i list rezetle (rozetle).

    Uz povremeno mešanje kuvati još 10 minuta, potom dodati šećer i uz mešanje još malo kuvati. Sutlijaš sipati u posude za serviranji i dobro rashladiti. Ko želi, pre serviranja ga može posuti cimetom u prahu.

    Recepte piše: Milena Ranisavljević

    Izvor: Lepa & srećna