Sutlijaš je jedna od omiljenih domaćih poslastica u svakom domu, a evo kako da ga napravite u zdravoj varijanti sa dodatkom kurkume, piše Lepa & srećna.
PROČITAJTE JOŠ: Sultanija Hurem kuva za vas: sutlijaš iz rerne po receptu turske glumice Merjem Uzerli (RECEPT + FIRINDA SUTLAČ)
Sastojci:
- 1 l kozjeg mleka
- 1 i po čaša pirinča okruglog zrna
- 1 l vode
- 2 kašike pirinčanog brašna
- 2,5 čaše sitnog šećera
- 2 lista rozetle ili štapić vanile
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica đumbira u prahu
- 2 kašičice kurkume u prahu
PROČITAJTE JOŠ: Kulinarski izazov: sutlijaš sa višnjama
Priprema:
Pirinač oprati, naliti s litar vode i kuvati dok sva voda ne uvri. U pirinač dodati hladno mleko i nekoliko puta promešati dok ne provri.
U međuvremenu u činiji pomešati pirinčano brašno, kurkumu, đumbir, cimet, vanilu i čašu hladne vode. U to dodati dve kutlače pirinča s mlekom, izmešati i polako sipati u šerpu sa sutlijašem. Po želji dodati i list rezetle (rozetle).
Uz povremeno mešanje kuvati još 10 minuta, potom dodati šećer i uz mešanje još malo kuvati. Sutlijaš sipati u posude za serviranji i dobro rashladiti. Ko želi, pre serviranja ga može posuti cimetom u prahu.
Recepte piše: Milena Ranisavljević
Izvor: Lepa & srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.