Sastojci:

  • 300 ml vode
  • 350 gr brašna
  • 20 gr svežeg kvasca (5 gr suvog)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • još brašna da se oblikuje

Priprema:

Toploj vodi dodati izmrvljen kvasac i šećer pa promešati. Dodavati brašno i stalno mešati. Dodati i 50 ml ulja dok mešate. Kada dobro izradite kašikom testo, da nema grudvica usuti ostatak ulja, pa sve promešati, da to ulje prođe svuda i ostaviti da kisne izmedju pola sata i sat vremena, da se udvostruči.

VIŠE: Kako su naši preci pekli hleb: priča o hlebu i pekarskom zanatu u Srbiji

Uključiti rernu na 220 stepeni. Na radnu površinu posuti dosta brašna pa istresti testo. Uz pomoć brašna oblikovati testo, pa u pleh u kojem će se peći posuti brašno, pa preneti oblikovano testo. Ostaviti da kisne dok se ne zagreje rerna, pa staviti da se peče. Peći dok ne dobije svetlo braon boju. Izvaditi pečen hleb, poklopiti krpom i ostaviti da se malo prohladi pre posluživanja.

Prilagođeno sa: Domaći recepti