Sudbina prekrasne Sisi, austrijske carice i ugarsko-hrvatske kraljice, i danas je veoma potresna. Njen život je bio ispunjen luksuzom i lepotom, ali i dubokim ličnim tragedijama koje su na nju ostavile neizbrisiv trag. Bila je poznata po svojoj lepoti i stilu, ali je preživela velike gubitke.

Prvi udarac je bio kada je izgubila ćerku Sofiju, koja je preminula 1857. godine u Budimpešti, sa samo 2 godine, nakon što je obolela od zarazne crevne bolesti na putovanju sa roditeljima. Sisi je tada pala u tešku depresiju, krivila je sebe za tu nesreću. Situaciju je dodatno pogoršavala svekrva koja je optužila Sisi da je loša majka. Kasnije je saznala i da je suprug vara. Obolela je od tuberkuloze i otputovala na lečenje na portugalsko ostrvo Medeiru.

Carica Sisi
Foto: Printscreen/Instagram/perioddramastyle Sisi

Život na dvoru je bio sve, samo ne jednostavan za nju. Njen život je bio svakodnevno kontrolisan i osećala je nedostatak slobode. Borila se sa depresijom i sa anoreksijom, što je dodatno pogoršalo njeno mentalno zdravlje. Utehu je često pokušavala da pronađe u dugim putovanjima, daleko od Beča. Tada joj se činilo da je bar na trenutke slobodna.

Najveći udarac u njenom životu dogodio se kada je izgubila sina, Rudolfa. Pronađen je mrtav, zajedno sa svojom mladom ljubavnicom 1889. godine. Ovaj incident je poznat kao Majerlinški incident. Prema zvaničnoj verziji, princ je ubio ljubavnicu iz revolvera, a onda izvršio samoubistvo. Motiv je bila nesrećna ljubav, odnosno nemoć da okonča brak i oženi se voljenom Marijom Večerom.

Nakon ove tragedije, nije mogla da se oporavi, sve više je tonula u melanholiju, a prema svedočenjima, nosila je crnu odeću do kraja života.

Kraljica Sisi
Foto: Printscreen/RTL.hr 

Godinu dana pre nego što je izgubila sina, njen otac, Maksimilijan Josip je preminuo. Sisi je uvek bila okružena smrtima i velikom tugom. Stariju sestru Helenu izgubila je 1890, a majku 1892. godine. Sisina mlađa sestra poginula je u požaru u Parizu u 50. godini života, a u tom periodu je izgubila i najboljeg prijatelja, poslednju osobu kojoj je mogla da veruje.

Sisin život takođe je završen tragično. Dok je boravila u Ženevi, 1898. godine, ubio ju je anarhista Luiđi Lučeni. Imala je 61 godinu i šetala je pored jezera kada joj je Luiđi prišao i zabio joj oštru turpiju pravo u srce. Carica se srušila nakon nekoliko koraka i umrla dva sata kasnije. Sahranjena je u carskoj kripti u Beču.

Savremeni pogledi na svet

Sisi je više bila žena anšeg vremena nego svog. Bila je opsednuta negom kose, što je za to vreme bilo veoma neobično. Učila je jezike, grčki, francuski, engleski i mađarski. Stalno je vežbala, da bi bila mršava, užasavala se od ideje da izgleda punačko.

Isticala je struk posebnim korsetima iz Francuske koji su joj se ušivali u odeću. Nije preterano volela kozmetiku i parfeme, što je takođe bilo neobično za žene njenog doba. Ona je volela da isprobava razne preparate za negu kože, koje su lekari pravili specijalno za nju. U 32. godini života zabranila je da je fotografišu, tako da nigde nije zabeležena sa borama ili podbratkom.

Pogledajte i srpskoj blogerki preminuo sin.

BONUS VIDEO:

"Život na čekanju" i teška sudbina mladog Vilomira iz Boljevca Kurir TV

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.