Misterija koja se dogodila 1970. godine u Norveškoj još uvek nije rešena, a odnosi se na spaljenu ženu za koju se ne zna da li je bila begunac, špijun, član sekte ili su je brutalno ubili tokom rituala. Iako su pronađeni pojedini dokazi, nisu dovoljno jaki da bi se slučaj otkrio.

Šta se dogodilo?

Profesor Orijar Oin je 29. novembra 1970. zajedno sa 2 ćerke otišao na odmor u dolinu Isdalen, poznatu kao Dolina smrti ili Ledena dolina. Tokom šetnje su pronašli spaljeno telo žene, koja zbog povreda nije mogla da bude identifikovana. Policijski službenici su u blizini tela pronašli flašu sa alkoholom, dve flaše sa vodom, minđuše, prsten, sat, polomljen kišobran, šal, ostatke gumenih čizama i ugljenisanu koricu za pasoš. Istražitelji su bili iznenađeni načinom na koji su predmeti poređani i zaključili su da je možda reč o nekoj vrsti ceremonije ili rituala.

Forenzičari su pronašli veliku modricu na desnoj strani vrata, a zaključili su i da je u želucu imala najmanje 50 tableta za spavanje, koje nisu imale vremena da se rastvore potpuno.

"Čestice pepela su pronađene u njenim plućima. Bila je živa dok je gorela", istakao je Tormod Bouns, istražitelj.

Mnogi su verovali da se radi o samoubistvu, ali vrlo brzo su se pojavile i druge teorije. Nekoliko dana pre smrti ostavila je dva kofera u ostavu na železničkoj stanici u kojima su pronašli perike, naočare, novac, kozmetiku i druge potrepštine, pa su zaključili da je možda bila špijun. Pronađena je i krema za ekcem, ali datum i ime pacijenta su sa tube bili izbrisani.

Saznali su da su gumene čizme bile kupljene u Stavangeru, u jednoj otmenoj radnji a prodavac je uspeo da opiše ženu i na osnovu toga su saznali da je od marta do novembra boravila u 9 hotela i svaki put ne više od 9 dana. Koristila je lažna imena i često je menjala brojeve.

Imala je nekoliko pasoša, te ako je zaista bila špijunka, u pitanju je bila prilično velika obaveštajna služba. Slučaj je zatvoren 1971. i pokojnica je sahranjena u kovčegu od cinka, kako se telo ne bi raspadalo.

Nakon što je slučaj zatvoren, profesor stomatologije Gisle Bang zadržao je vilicu pokojnice u nadi da će jednog dana biti od koristi. Imala je 14 plombi i nekoliko zlatnih krunica. Na inicijativu novinara, ovaj slučaj se ponovo otvorio 2016. i tada su na osnovu vilice zaključili da je poreklom iz južne ili istočne Evrope. Ipak, slučaj do danas nije rešen, ali postoji čak i emisija "Smrt u Ledenoj dolini", kao i grupa na Fejsbuku gde se diskutuje o ovoj temi.

Pogledajte i kako je rešeno ubistvo Teresite Base.

BONUS VIDEO:

MISTERIJA "ĆELAVOG ISUSA" U SRBIJI! Arheolog: Osim što je bez kose i brade, posebno su čudna OVA DVA DETALJA pod uticajem budizma kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.