"Koleginicu je dečko ostavio preko noći. Samo je izašao iz stana. Prethodno su imali idealnu vezu, ničim joj nije nagovestio kraj."

Ovakvih objava je na društvenim mrežama sve više, a nisu ogorčeni samo ostavljeni partneri već i mnogi drugi koji svedoče novom tipu raskida - "goustingu". "Treba da krivično odgovara što ju je tako ostavio. Uvela bih basnoslovne kazne, što ne reče bar nešto, m... mu j...", glasi sočni komentar do kraja. 

Od engleske reči "ghost" (duh) nastala je reč gousting koju bismo i mi mogli slikovito da prevedemo frazom "ispariti, nestati kao duh".

Ona se odnosi postupak osobe koja prekine svaku komunikaciju bez upozorenja ili objašnjenja, a takav "nestanak" postaje neizbežni deo modernih međuljudskih odnosa u digitalno doba. Može se dogoditi u prijateljstvu ili među ljubavnim partnerima, a izuzetno je stresno, kažu psiholozi.

ostavio je decko.jpg
Shutterstock  

Gousting strašno potresa žrtve zato što ugrožava nekoliko osnovnih ljudskih potreba, a pre svega, potrebu sa kontrolom i samopoštovanjem. Kada se to dogodi, u čoveku se budi nagon za samoodržanjem i zato pokušava da neutrališe sve što ga ugrožava. Pokušava, drugim rečima, da vrati onaj izgubljeni osećaj sigurnosti i ravnoteže.

Da li se i vama dogodilo da neko ko vam je važan i drag iznenada prekine komunikaciju s vama? Da li ste osetili potrebu da češće proveravate - je li stigla neka poruka? Da li ste požurili na društvene mreže, da vidite ima li novosti od njega / nje? Da li ste počeli da smišljate najkomplikovanija objašnjenja za to što se nije javio, poslao poruku? Da li ste osuđivali sebe za nešto čime ste ga, možda, "oterali" ili "uplašili"?

Psiholozi kažu da razlog svemu tome nije samo vezanost za konkretnu osobu. Razlog je u činjenici da naš biološki opstanak zavisi od otkrivanja pretnji i očuvanja bezbednosti.

tuzna zena.jpg
Shutterstock  

Pokušaj da se sazna nešto o razlozima što je osoba otišla je, zapravo, naš pokušaj da ovladamo stvarnošću. Želja da nam se vrati je često pojačana do maksimuma činjenicom da nam je samouzdanje poljuljano pa bi nam povratak te osobe pokazao da smo ipak vredni.

Zato psiholozi savetuju da se pozabavimo svojim životom, da se posvetimo prvo osnovnim potrebama - da redovno jedemo, odmaramo se, spavamo i obavljamo sve poslove i tako vratimo osećaj kontrole nad svojom stvarnošću. Uzaludni pozivi i poruke onom koji je otišao nisu način kojim se to može postići. Pročitajte i da li ste emocionalno zreli i spremni da volite.

BONUS VIDEO:

Psiholog o raskidu Instagram/stevovic_andjela

Tekst: Lepa&Srećna