U godini u kojoj će proslaviti 60. rođendan, biznismen i bivši direktor "Koka-kole" Kreg Kohon krenuo je pešice na put dug 4.000 kilometara, od Londona do Istanbula, u kampanji za uklanjanje ugljenika iz atmosfere.

Naime, u najnovijem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) kaže se da sve veće zagrevanje Zemljine površine neće moći da se spreči bez eliminisanja nagomilanog ugljenika iz njene atmosfere, a malo je verovatno da će priroda to moći sama da obavi. S druge strane, sva buduća tehnološka rešenja moraju biti detaljno regulisana.

Stoga je Kreg Kohon udružio snage sa svetskom organizacijom mladih "ReEarth Initiative" kako bi stvari pokrenuo s mrtve tačke.

Ne samo što je uložio svoj penzioni fond već je rešio da prepešači Evropu na svojoj trasi kroz 82 grada ne bi li podigao svest o ovoj temi. Usput, on razgovara s gradonačelnicima, direktorima, aktivistima, naučnicima i kreatorima politike o mogućnostima i problemima tog poduhvata.

kreg kohon-min.jpg
Foto Press 

Petomesečna Kohonova tura, koja je započela 3. januara u Londonu, osim Velike Britanije, obuhvata Francusku, Belgiju, Nemačku, Poljsku, Češku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Bugarsku, Grčku i Tursku. U Istanbul treba da stigne 5. juna, na svoj šezdeseti rođendan, koji je ujedno Svetski dan zaštite životne sredine. Godinama je putovao svetom zastupajući velike kompanije, pre nego što se preselio na baržu ukotvljenu na obali Temze u Londonu. Lane je pokrenuo kampanju "Walk it Back" i postao prvi čovek koji je obavio ličnu reviziju doživotne potrošnje ugljenika, posle konferencije UN o klimatskim promenama. Kohon je izračunao do tančina koliko je tona ugljenika on sam emitovao u toku svog brzog tempa života (odmori, letovi avionom, pojedeni hamburgeri itd).

Prošlog novembra Kohon je otplatio ono što naziva svojim dugom planeti Zemlji – dao je više od milion dolara iz svog penzionog fonda za projekte namenjene uklanjanju ugljenika.

kreg kohon na putu-min.jpg
Privatna arhiva 

"Kao i mnogi ljudi moje generacije, godinama nisam imao pojma o opasnosti koju donose klimatske promene, ali kada sam saznao da sav ugljenik koji smo do sada emitovali zauvek ostaje u atmosferi, počeo sam da istražujem načine da se on ukloni. Ono što sam otkrio jeste da je moguće izbaciti ogromne količine ugljen-dioksida iz atmosfere, ali da je za to potrebno mnogo dobre volje i novca. Tehnologija postoji i stalno se usavršava, ali moramo biti brži i bolji u njenoj primeni, delovati pošteno i u velikim razmerama. Ako uspemo u tome, verovatno ćemo uspeti i da promenimo tok klimatske istorije", tvrdi Kreg Kohon.

Njegovoj putujućoj kampanji, od početka do danas, Kohonu se pridružilo mnogo šetača (direktori, umetnici, novinari, aktivisti, građani). U aprilu je prešao mađarsko-srpsku granicu i kroz našu zemlju prošetao zajedno s izložbom smeštenom u reciklirane kontejnere, koja prikazuje različita rešenja za eliminaciju ugljenika. Održao je predavanje 22. aprila na Katedri za biologiju i ekologiju Univerziteta u Novom Sadu, kratko se zadržao u Beogradu i nastavio put prema Bugarskoj.

Ovaj društveni aktivista, veliki entuzijasta i osnivač ekološke kampanje "Walk it back", prethodno je bio izvršni direktor i šef marketinga "Koka-kole", najpre u Moskvi, zatim u severnoj Evropi i širom sveta. Između ostalog, vodio je međunarodnu savetodavnu firmu angažovanu u Indiji i Africi, i sa "First Energy" bavio se alternativnim izvorima energije poput biomase.

Kada se uputio na ovo ekološko putovanje, Kohon je nakratko napustio posao u kompaniji za recikliranje tekstila (sada u vlasništvu "H&M"). Svetski ekonomski forum proglasio ga je 2000. godine "globalnim liderom sutrašnjice", stekao je počasni doktorat iz ekonomije na Moskovskom međunarodnom univerzitetu i član je počasnog odbora britanskog Društva za nauku.

Otac je dvoje odrasle dece, a živi na relaciji Stokholm – London.

Priredila: Žaklina Milenković