Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJDEPRESIVNIJI DAN U GODINI: Saznajte kako da u samo nekoliko koraka pobedite tugu tokom trećeg ponedeljka u januaru

Treći ponedeljak u januaru, ove godine 17. januar, godinama se naziva najdepresivnijim danom u godini.

  Izvor: Shutterstock

„Najsigurniji način da ne postaneš vrlo nesrećan je taj da ne zahtevaš da budeš vrlo srećan“, kaže Artur Šopenhauer. Upravo je danas taj famozni treći ponedeljak u mesecu koji je proglašen za najdepresivniji dan u godini. 

Možda će vas zanimati

Tada shvatamo da su novogodišnje odluke nestale sa oblakom euforije, da smo porošili sav novac, a da je januar „predug mesec“ i da možda i nema previše razloga za osmah. 

Teoriju plavog ponedeljka uspostavio je 2004. Klif Arnal, velški psiholog koji je predavao na Univerzitetu u Kardifu. Samoproglašeni guru je uzeo u obzir niz faktora, uključujući vremenske prilike, dugove, vreme koje je prošlo od Božića i motivaciju. Termin je ubrzo postao globalno popularan do te mere da neki psiholozi upozoravaju na njegov loš uticaj na ljude koji se zaista bore sa depresijom.

Depresija je ozbiljno stanje i treba je razgraničiti sa tugom koja je ralno osećanja ako patite tokom „najdepresivnijeg dana u godini“. Kako možete pomoći sebi: poštedite sebe stresa – usvojite neku tehniku relaksacije kao što su: meditacija, joga ili tehnike disanja; birajte zdrave izbore – obezbedite sebi dovoljno sna, pripremite sebi izbalansirane obroke, bavite se fizičkom aktivnošću.

Iako vam možda deluje nemoguće, pronađite tri stvari u svom životu kojima se treba radovati. Psiholozi čak savetuju da ih napišete i na papir i da isti pogledate svaki put kada osetite da vam dobro raspoloženje nije na željenom nivou. 

Ukoliko ste depresivni ili tužni, najgore što možete da uradite jeste da ostanete sami. Zato, pozovite vaše dobre prijatelje, rođake, dečka, devojku... i izađite! Ne, nemojte da ostajete kod kuće i pretresate probleme.

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije