Prema istraživanju, veza između dodira i mentalnog i fizičkog blagostanja izuzetno je jaka. Dodir stimuliše nerv vagus, koji se grana kroz celo telo.

"Primarna uloga ovog nerva je da umiri nervni sistem. Kao rezultat toga i broj otkucaja srca opada, kao i nivo hormona stresa", objašnjava doktorka Tifani Fild, za "Shape". To dalje utiče na zdravlje.

Njeno istraživanje sprovedeno na odraslim osobama, obolelim od side i raka, pokazalo je da terapija masažom podiže broj prirodnih odbrambenih ćelija, koje napadaju i ubijaju bakterije, viruse i ćelije raka. 

Zbog umirujućeg efekta masaže, kvalitet sna je bolji - više vremena u obnavljajućim, dubokim fazama sna. 

Druga istraživanja pokazuju da dodir čini telo snažnijim i otpornijim na bol, a povećava vam nivo oksitocina - hormona odgovornog za ona topla, nejasna osećanja koja dolaze od prisustva onih koje volite.

Uprkos svim dokazanim prednostima ljudskog dodira, doktorka Fild ističe da se ljudi danas manje dodiruju nego ikada. 

"Više komuniciramo sa drugima preko društvenh mreža nego lično. Kada smo van kuće, i dalje smo najčešće svako u svom svetu, slušamo muziku, proveravamo telefone i na taj način su šanse za kontakte sa drugim, nepoznatim ljudima smanjene ili gotovo nikakve. Čak je i interakcija sa prijateljima smanjena. To, takođe, znači da izostaju sve one zdrave prednosti po telo i um", dodaje ona. 

Zbog svega toga su naučnici osmislili 3 strategije koje bi makar delimično mogle da nadomeste ovaj nedostatak.

1. RADITE NA BLISKOSTI

Kada prolazite kroz nešto što vam stvara stres, samo dodir osobe koju volite učiniće da se taj stres umanji. Imunit će vam biti jači, a prirodno ćete pobediti i fizički bol koji može da se javi kao posledica stresnih situacija.

Radite na pružanju osećaja bliskosti, sa voljenim ljudima. Češće se grlite (na primer, neka to postane vaš pozdrav kada se rastajete sa prijateljima), iznenadite svog partnera masažom ramena. Samo jedan do dva, bliska kontakta dnevno, doprineće vašem blagostanju.

Bonus: Kada vas neko drugi dodirne - na primer tokom masaže ili zagrljaja - osoba koja vam se obrati, dobija neke iste pogodnosti kao i vi.

2. ALTERNATIVNA SAMO-MASAŽA

Istraživanja su pokazala da i samo-masaža, u odsustvu dragih ljudi, proizvodi sve pozitivne efekte kao i kada vas neko drugi masira. Naročito ako je reč o dodatnoj dnevnoj "dozi" dodira. 

Doktorka Fild preporučuje da pri ruci imate tenisku lopticu i da njenim kotrljanjem, izmasirate ruke svakog dana. To će uticati na kvalitet vašeg sna i smanjenje stresa.

U ove alternative se ubrajaju i istezanje i proverene energetske terapije.

3. PRAKTIKUJTE JOGU

Bilo koja aktivnost koja uključuje čvrst dodir na kožu podstaćiće vaše receptore pritiska da aktiviraju vagusni nerv. Joga je jedna od najboljih jer uključuje direktan pritisak delom na prostirku za jogu. Dizanje tegova, šetnja, trčanje i plivanje, takođe će podstaći telesne receptore pritiska i omogućiti vam da iskoristite neke prednosti koje se ostvaruju putem dodira.

Tekst: J. Ć.

Izvor: Lepa&Srećna