Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽENE I DECA ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA: zbog kućne izolacije stalno na meti nasilnika

Vesna Stanojević iz Sigurne kuće savetuje ženama da i u ovim, već dovoljno teškim, danima prijave zlostavljanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Udruženja širom sveta za pomoć žrtvama porodičnog nasilja upozoravaju na alarmantan porast slučajeva zlostavljanja za vreme izolacije zbog pandemije. U Kini je ovih dana povećan broj zahteva za razvod. U našoj zemlji situacija još nije toliko pogoršana, ali, bez obzira na okolnosti, zlostavljane žene treba da pozovu policiju ili Sigurnu kuću na broj 062/304560 koji je non-stop dežuran.

Koji je glavni uzrok eskalacije nasilja u vreme pandemije?

Mada stopa nasilja kod nas još nije povećana u toj meri. očekujemo da će biti i da će se verovatno sledećih nedelja ili na kraju vanrednog stanja broj žena koje trpe nasilje povećati. U raznim zemljama dešavaju se iste stvari, a razlog su nefunkcionalni parovi, koji su u lošim odnosima ili se više ne vole. Kako su prinuđeni da dugo borave u kući, upućeni jedno na drugo, ne može se ni očekivati da će se situacija popraviti, već će verovatno doći do još većih problema, kada se pređe granica i verbalno nasilje pređe u fizičko.

Šta žena koja sada trpi nasilje može da učini, kome da se obrati?

Žene koje u svom domu trpe nasilje mogu se obratiti nama na broj telefona 062/304560, koji je dostupan 24 sata. Naše koleginice koje borave u Sigurnoj kući daće im sve moguće savete, pomoć i predloge. Međutim, u ovoj situaciji žena teško može da pozove telefonom ili da se nekome obrati za pomoć. Važna poruka je da žene uvek mogu nama da se obrate, međutim, ako svađa eskalira i nasilnik počne da preti ili optužuje, žena ne treba da pokušava da nas pozove, jer će to nasilnika samo još više razgneviti i verovatno će doći do fizičkog obračuna. Svaki momenat kada on nije prisutan, treba da iskoristi da pozove nas ili policiju. 

Imaju li žrtve nasilja kuda da odu za vreme vanrednog stanja?

Žene i u ovoj situaciji mogu da borave kod nas i da nam se obrate za pomoć, ali je sada najbolje da prvo pozovu policiju. U pratnji policije i Centra za socijalni rad, žena i maloletna deca biće smešteni kod nas. 

Zašto se žene tako teško rešavaju da prijave nasilje?

Ima više razloga. Kada pitate žene zašto su godinama trpele, većina će odmah reći: zbog dece. A ja ću vam odmah reći da to nije tačno. To je dobar izgovor. One tvrde da su htele da dete odraste s oba roditelja, a kada ih pitate da li misle da su deca bila srećna uz oca i majku koji se svađaju i tuku, odgovore da nije. Znači, žene znaju da to nije razlog, ali nalaze izgovor. Drugi razlog je: očekuju da se nasilnik promeni, što je možda trebalo navesti kao prvi. Svaka misli da će svojom ljubavlju, pažnjom, nežnošću, promeniti nasilnika, a ja im odmah kažem da niko nikoga ne može da promeni. To je zakon prirode. Zašto bi se on menjao? On misli da svi oko njega treba da se menjaju, ali ne i on. Zatim, žene nemaju snage da to prekinu iz straha i sramote, jer šta će drugi da kažu? Nažalost, kod nas je žena uvek kriva za sve. Ona smatra da će je kriviti što nije bila dobra supruga i majka, jer siledžije okrivljuju žene za sve što mogu. 

Imate li neku poruku za zlostavljane žene, naročito u ovoj situaciji?

Izlaza uvek ima. Ali, nije to lako. Ne može svaka žena da nađe izlaz, posebno kada je reč o materijalnom momentu. Neke od njih ne mogu da se zaposle, nemaju svoj dinar, zavise od nasilnika. To im dodatno otežava život koji je već postao nemoguć. Žene često idu linijom manjeg otpora. Moja poruka svakoj ženi je da prijavi nasilje, ma koliko to bilo teško. U suprotnom, biće prinuđena da trpi celog života. Ne može niko da ti pomogne ako nisi pozvala u pomoć, ako se nikome nisi obratila. To je sve povezano. Dakle, čim procene da je to bezbedno po njih, žene treba da prijave nasilje i onda će institucije u skladu sa zakonom uraditi sve što treba. To je jedini način.

Može li se prijaviti i verbalno ili emotivno zlostavljaje, da li je psihičko nasilje uvertira za fizičko?

Može i treba da se prijavi, jer je psihičko nasilje takođe krivično delo. Ne mora značiti da je psihičko nasilje uvek uvertira za fizičko, ima žena koje partner ceo život psihički maltretira, ali je nikada nije udario. Psihičko nasilje je takođe težak oblik nasilja, kao i ekonomsko i seksualno. Psihičko nasilje menja ponašanje žene, njenu sigurnost, njen život, ona više ne veruje u sebe. Kada vam neko svaki dan priča kako ste glupi, ružni, nesposobni, kako ne vredite ništa, posle nekog vremena i sami ćete poverovati u to. Psihičko nasilje, kažu psiholozi, može biti i teže od fizičkog. Mi smo pomagali ženama s tom vrstom problema, ali imajte u vidu da se kod nas psihičko nasilje ipak ne shvata ozbiljno. Kada kažete nekome da vas muž vređa i psuje, većina smatra da to nije ništa, pa se upravo to „nije to ništa” nastavlja, ponekad i s generacije na generaciju. Žena misli da on nije jedini koji preti i viče zato što mu nešto nije ispeglano ili skuvano. Preko toga se prelazi jer se veruje da je to ženska sudbina.

Kako ohrabriti žene da prijave nasilnika, i sada i inače?

Tako što ćete kroz medije slati poruke ženama. Ako neko čuje te poruke, a zna ženu koja trpi nasilje, treba da prijavi i pomogne prijateljici, koleginici, komšinici. Bitno je da svi reagujemo kada znamo da se nasilje dešava. To nije privatna stvar, to je društveni problem. Može se prijaviti i anonimno, policija ne tražiti podatke onome ko prijavi zlostavljanje. 

Šta je najvažnije za vas u Sigurnoj kući, koja je mnogima spasla život?

Najvažnije je da se žena skloni i da prati uputstva. Dešavalo se da se žene, kada izađu iz Sigurne kuće, pomire s nasilnikom. One su u stvari sve vreme boravka kod nas bile u kontaktu s njim, iako to nije dozvoljeno. To kod nekih žena ne vredi, nasedaju na lažna obećanja. Uvek mi je najvažnije da žena shvati da život s nasilnikom nema smisla i da joj on ne može dati srećan kraj.

TI SI BITNA! Prijavi nasilje!

Nacionalni SOS broj:
0800222003

SIGURNE KUĆE

Beograd: 062/304560
(dostupan 00-24 h)

Novi Sad: 021/6465746

Pančevo: 013/319843

Sombor: 062/787375

Smederevo: 062/608080

Zrenjanin: 064/6488104

Kragujevac: 065/6120490

Niš: 018/521210

Leskovac: 064/8986697

Vranje: 064/8012962

Tekst: M. P.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije