Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO POBEDITI STRAH OD KORONA VIRUSA: kontrolišite crne misli i sprečite paniku

  Izvor: Foto: Shutterstock / Promo

Imajući u vidu opštu opasnost od zaraze virusom Covid 19, u novom broju magazina Lepa&Srećna, pitali smo psihoterapeute i psihologe kako da kontrolišemo strah i sprečimo paniku.

Ovo što nam se događa potpuno je novo iskustvo za sve. Danas je ulog život i život naših bližnjih, tako da strah često prelazi u paniku.

Mada je to zaštitnička emocija, koja nas čuva od nepromišljenih poteza i ima svrhu da nam zaštiti život, postoje situacije za koje nemamo prethodnog iskustva da bismo znali kako da ih prevaziđemo. Tada strah prestaje da bude funkcionalan, postaje parališući i prerasta u veliki broj malih strahova, koji čine jedan veliki, slobodnolebdeći strah ili anksioznost – objašnjava psihoterapeut Sandra Bijelac.

Kako da pobedimo strah od zaraze, savetuje i naša kolumnistkinja u ovom broju Ksenija Petrović, psiholog–psihoterapeut

Pandemija se može definisati kao krizna situacija. Anksioznost i strah su prirodni, normalni emocionalni odgovori na krizu. Većina ljudi suočava se s različitim osećanjima, mislima, telesnim senzacijama. Uplašeni smo, brinemo, hvata nas panika, osećamo se nemoćno, zbunjeno, izgubljeno, teško se koncentrišemo, opsesivno vrtimo pitanje „šta ako...”, ponavljamo besmislene rituale, hrabrimo sami sebe da mislimo pozitivno.

Sada je sve to, s većim ili manjim varijacijama, unutrašnji svet svakog od nas. Našli smo se usred opasnosti, normalno je da u nama nastane kovitlac različitih bolnih sadržaja. Ali, da bismo se bolje nosili sa stvarnom opasnošću, važno je da umirimo taj kovitlac, oluju u nama – poručuje Ksenija Petrović.

Kako to najbolje uraditi, pročitajte u novom broju magazina Lepa&Srećna koji je na kioscima od 15. aprila 2020. godine!

  Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije