- Teško mi je kad neko umre. Verujem da je svima teško... – rekao je tada na redovnoj konferenciji za štampu o epidemiološkoj situaciji u Srbiji zahvaćenoj korona virusom.

Cela Srbija će pamtiti kako je zadrhtao glas sedokosog niškog doktora i kako su mu se napunile oči suzama pred milionskim auditorijumom.

Nije, međutim, nijednog trenutka gubio nadu da ćemo u borbi sa ovom pošasti izaći kao pobednici. Čak ni u trenutku kada nam je otkrio da je korona virus ušao u naše bolnice i domove zdravlja, da imamo obolele medicinske sestre i lekare i da korona virus ne zaobilazi ni mlade ljude. I tada su njegove prognoze imale dozu optimizma, pa javnost voli da čuje šta doktor Branislav Tiodorović ima da im kaže.

- Nadam se da će se ovo završiti bez nekih velikih problema, uvek sam optimista! Ako izdržimo naredne dve nedelje, znači da ćemo moći dobro da se nosimo sa novim korona virusom sve do kraja aprila, kada očekujemo da će doći do jednog znatnijeg pada. Uz gvozdenu disciplinu sigurno ćemo izbeći katastrofalan italijanski scenario.

U maju očekujemo sporadične slučajeve – poručio je građanima nekoliko dana kasnije i podsetio da svi govorimo o gradu, a da zaboravljamo ljude u seoskim sredinama.

- Pozovite te ljude telefonom, neka se uključe i volonteri, odnesite im neophodne namirnice, lekove, sve što im treba kako bismo ih zaštitili.

Potrebno je da svi budemo odgovorni jer, kako je davno govorio jedan moj stari profesor koji više nije među nama, iz svakog zla izlazimo sa dobrim ili, što kaže naš narod, posle kiše uvek dođe sunce – rekao je doktor Tiodorović, u  ocenio da nadležne službe još uvek drže pod kontrolom epidemiju korona virusa u Srbiji.

Krajem 2017. godine podružnica Srpskog lekarskog društva u Nišu, koja svake godine nagrađuje lekare i profesore koji su najviše doprineli razvoju medicinske struke i nauke, dodelila mu je nagradu za životno delo.

U obrazloženju ove nagrade navodi se da je doktor Bata, kako ga Nišlije zovu, nadom i osmehom darivao na hiljade svojih pacijenata, obrazovao i stručno usavršavao nekoliko hiljada studenata, i delio svoja profesionalna i ljudska iskustva sa hiljadama saradnika.

Oni koji ga dobro poznaju kažu da je spreman da popriča s običnim ljudima, da poduči, posavetuje ili jednostavno – da ih samo sasluša.

Ova nagrada, kako je sam rekao, bila je na neki način, kruna njegove karijere.

- Zalaganje i trud uvek se primeti. Ovo priznanje predstavlja jednu od najvećih stvari u mom životu. Ipak je to nagrada koju dobijam od našeg profesionalnog udruženja, a uvek je najteže dokazati se kod kolega i koleginica, pa sam prijatno iznenađen i srećan.

Predsednik je Saveta za zdravlje Grada Niša i specijalni savetnik niškog Instituta za javno zdravlje i baš on se najčešće oglašava u vezi sa situacijom u ovom gradu.

Svakodnevno apeluje na smirivanje strasti, traži jedinstvo u borbi sa opakim virusom i poručuje – pobedićemo.

- Epidemije i pandemije nisu isključivo zdravstveni problem, već istovremeno i socijalni, ekonomski, psihološki, pa i politički problem. Sada nam treba da smirimo strasti i nezadovoljstvo, čak i ako je opravdano, i da se jedinstveno usmerimo u borbu protiv virusa poštujući naloge koje daje struka. Nema nam druge, ako iz ovoga hoćemo da izađemo kao pobednici.

Dr Branislav Tiodorović je tokom devedesetih bio direktor Kliničkog centra Niš, kao najmlađi lekar u srpskom zdravstvu na tako važnoj funkciji. Kažu, uspešno je obavljao dužnost prvog čoveke te velike zdravstvene kuće.

- Ceo moj radni vek vezan je za ovaj grad. Imao sam ponude da radim i u Beogradu i u inostranstvu, ali ja nikada nisam želeo da odem iz Niša. Ovde imam sve što mi treba – kaže.

Bio je i dugogodišnji direktor regionalnog Instituta za javno zdravlje u Nišu, usavršavao se na Pasterovom institutu u Parizu, bio je profesor niškog Medicinskog fakulteta i šef Katedre za zarazne bolesti i epidemiologiju.

- Moji studenti znaju da kod mene ispiti traju dugo, ali da će i za svoje znanje dobiti pravu ocenu. Stvorio sam odnos poverenja sa njima i zbog toga sam, kada pogledam iza sebe, posebno srećan.

Doktor Tiodorović je oženjen lekarkom, ima dvoje dece koja su takođe lekari.

Tekst: V. N.

Izvor: Blic