Nikome nije lako. Ni onima koji su sami u izolaciji. Ni onima koji su mladi, ponajmanje onim starijima. Nije lako sasvim sigurno ni onima koji su u vezi i braku, deci koja ne mogu da izađu napolje - možemo da nižemo primere do sutra, nikome nije lako.

Ipak, postoje oni kojima je teže, mnogo teže no što bi vam palo na pamet.

U ovim vanrednim okolnostima svaka veza je na testu, kako ona koju imamo sa nama samima, tako i ona koju imamo sa svojim bližnjima, pogotovo sa našim partnerima.

Ista četiri zida, sati i dani koji se više ni ne broje, ostati optimističan, veseo i pozitivan, izazov je sam po sebi, a pogotovo uz dodatni stres koji sa sobom donose nimalo pozitivne vesti o sve većem broju obolelih od korona virusa, te svakako sve neizvesnijem ishodu do kada će ova nemila situacija da traje.

Nervoza, svađe koje dolaze niotkuda i napetost. Stanja koja su potpuno opravdana u ovim uslovima i stanja koja dođu i prođu, ali ne za sve.

Neretko, nemili uslovi su upravo oni u kojima ljudi pokazuju svoje pravo lice.
Nažalost, lica koja su počela da se otkrivaju u proteklih nekoliko nedelja prilično su zastrašujuća.

Do te mere da su Ujedinjene Nacije već u prvih nedelju dana tokom trajanja pandemije korona virusa morale da intervenišu hitnim apelom vladama svih zemlja i osvešćivanjem o podmuklom neprijatelju brojnih domaćinastava u svetu, a to je porodično nasilje.

Već početkom marta priča o 26-godišnjoj ženi koja se predstavila kao Lele (štiteći svoju privatnost) i te kako je probudila svest o onome šta se trenutno dešava iza zaključanih vrata, ali i šta može da počne da se dešava u značjano većim brojakama kako vreme bude odmicalo.

Zbog strogih mera kretanja u Anhui proviniciji koja se nalazi u istočnoj Kini, Lele je sve vreme provodila u stanu sa 11-mesečnom ćerkom i mužem, koji joj je partner poslednjih šest godina.
Rasprave koje su činile sastavni deo njihove veze sada su postale značajno češće i agresivnije. Agresivne do te mere da je njen suprug počeo da je udara stolicom dok je Lele u naručju držala njihovu 11-mesečnu ćerku.

Lele se ne seća koliko puta za redom je dobila udarac stolicom, ali se seća kada je od udarca izgubila osećaj u nogama i pala na tle, držeći ćerkicu sve vreme u naručju.
Fotografije koje je napravila nakon toga i poslala S.O.S. službi prikazuju stolicu slomljenu na komade, dok su njene noge bile u potpunosti otekle i prekrivene masnicama sa ogromnim hematomom na levom članku.
"Tokom karantina nismo mogli da izlazimo napolje i naši konflikti iz dana u dan postajali su sve veći i sve češći", objasnila je Lele.

Efekat karantina u vezama uzeo je maha u čitavom svetu.

Tako je u Španiji služba za prevenciju porodičnog nasilja u samo prve dve nedelje pandemije primila 18 odsto više poziva.
U Francuskoj taj broj je još veći, u pitanju je cifra od 30 odsto poziva više.

Nažalost, iako su ovo zastrašujući podaci, od esktremne je važnosti da se ima u vidu kako u svim državama, pa tako i u Srbiji, postoje sigurne kuće i službe koje su i te kako svesne ovog problema.

Ovo su brojevi telefona na koje se možete obratiti za pomoć: