Ne pamti se kada je na ovim prostorima ime jednog lekara bilo toliko prisutno u medijima niti da je neko s diplomom Medicinskog fakulteta toliko bio pod lupom javnosti.

Obično je kod nas takva vrsta popularnosti rezervisana za neke druge profesije.

Međutim, otkako je novi korona virus stigao u Srbiju, pažnju domaće, ali i javnosti u regionu okupira doktorka - Darija Kisić-Tepavčević, epidemiolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut”.

Mnogi su skloni da kažu da je baš ona redovne konferencije za medije povodom pandemije pretvorila u zanimljiva i korisna obraćanja javnosti, pa ih građani sada s nestrpljenjem očekuju.

Bez ulepšavanja, staloženo i stručno, doktorka Darija Kisić Tepavčević svakodnevno govori o trenutnoj situaciji u Srbiji:

- Svaki dan je priča za sebe. Najveći broj građana ponaša se odgovorno, a efekti će se videti ako nastavimo ovako da se ponašamo svakog dana. 

Iskustvo iz kineskog grada Vuhan, u kom je počela epidemija, pokazuje da mere koje se sprovode u Srbiji i te kako imaju efekta. Oni su nam na primeru dobre prakse pokazali kako treba raditi, a mi želimo da učimo od najboljih – kaže i dodaje da bi efekti preduzetih mera, uključujući i produžetak policijskog časa tokom vikenda, mogli bi da budu vidljivi već za pet do sedam dana.

Oni su nam na primeru dobre prakse pokazali kako treba raditi, a mi želimo da učimo od najboljih – kaže i dodaje da bi efekti preduzetih mera, uključujući i produžetak policijskog časa tokom vikenda, mogli bi da budu vidljivi već za pet do sedam dana.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rođena je 1975. u Sarajevu. U prvim danima rata, kada je imala 17 godina, sa roditeljima i bratom izbegla je iz Sarajeva u Bileću, rodno mesto njenog oca. Tamo je završila gimnaziju, a oni koji je znaju iz gimnazijskih dana kažu da je bila među najboljim đacima.

Nakon završene gimnazije seli se s roditeljima i bratom u Beograd. Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, Medicinski fakultet u Beogradu završila je 2001. godine. Na istom fakultetu je magistrirala 2006. iz oblasti epidemiologije, a i doktorirala je na temu: „Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom“.

U februaru 2002. izabrana je u zvanje asistenta pripravnika za predmet Epidemiologija na Medicinskom fakultetu. U zvanje asistenta izabrana je u maju 2007, a u isto zvanje ponovo u junu 2010. Krajem te godine predložena je za izbor u zvanje docenta. Trenutno je vanredna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

- Od februara 2002. godine dr Darija Kisić Tepavčević učestvuje u izvođenju praktične i seminarske nastave iz opšte i specijalne epidemiologije. Pokazuje izuzetan smisao za rad sa studentima i pažljivo se priprema za nastavu. Evaluacija njenog rada koju su dali studenati pokazuje najviše ocene – stoji u obrazloženju komisije koja je doktorku Kisić Tepavčević predložila u zvanje docenta.

Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Nažalost, umesto njenim znanjem i stručnošću, korisnici društvenih mreža često se bave nečim drugim - Darijinim izgledom.

Naime, kako je pisao "Blic", danima na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, traje mizogini, seksistički linč profesorke dr Darije Kisić Tepavčević, koja skoro svakog dana javnosti iznosi informacije o krizi sa korona virusom u Srbiji.

Dr Kisić, koja je epidemiolog, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'', vanredni profesor, autor više od 100 naučnih radova… u izlivima mržnje na društvenim mrežama svodi se na “isfriziranu Bosanku”, “nalickanu”, “dubokog dekoltea” i “estradnog oblačenja”?!

I dok su kritike na račun dr Kisić zbog lapsusa u vezi sa prvim slučajem korona virusa u Srbiji (prvi mart ili prva nedelja marta) bile razumljive, serija mizoginih napada izazvala je buru na Tviteru. Istini za volju, nemali broj tviteraša je stao u njenu odbranu protiv rulje.

U odbranu doktorke Darije Kisić Tepavčević, pored domaćih, stali su i mediji u regionu.

- Ono što se događa srpskoj Alemki Markotić je neprobavljivo, a gospođa je vrhunska stručnjakinja..., piše „Jutarnji list“.

„Slobodna Bosna“ piše „da se doktorica Darija Kisić Tepavčević našla na udaru armije anonimnih, primitivnih i agresivnih komentatora na društvenim mrežama. Mnogi od njih su seksističke prirode, a mnogi, takođe, imaju šovinističku pozadinu.“

Podršku su joj dale i pojedine javne ličnosti, novinari, struka, političari, ali su i građani koji osudili napad na doktorku Kisić Tepavčević.

Ona sama, međutim, nijednog trenutka nije komentarisala salvu uvreda na svoj račun. Profesionalno i s argumentima nastavila je da svakodnevno obaveštava javnost o broju obolelih, obrazlaže mere koje predlaže struka i savetuje nas kako da na najbolji način zaštitimo sebe i svoju porodicu.

Tekst: V. N.

Izvor: Blic