Oni su svuda oko nas. Očaravajuća, uzbudljiva ali nemilosrdna i opasna bića koja svoju snagu crpu iz tuđe slabosti i saosećanja.

U stanju su da svojim šarmom, nametljivošću, nezaustavljivom energijom ili, naprotiv, prividnom krhkošću opčine okolinu kako bi postigli ono što žele – a uvek žele sve, bezuslovno i odmah – pri tom se nimalo ne obazirući na tuđe interese, potrebe i osećanja. Jer, oni smatraju da su centar sveta – najpametniji, najvažniji, najbolji...

Ti emocionalni vampiri, kako ih naziva dr Albert Bernstin, čuveni američki klinički psiholog, izgledaju kao obični ljudi, ali oni to uopšte nisu, jer su njihovi obrasci razmišljanja i postupanja sasvim drugačiji, ne podležu uobičajenim pravilima i logici.

Najveća je greška ako pokušate da ih promenite, da ih razumete, da navedete da oni razumeju vas. Najbolje je, kaže dr Bernstin, da pobegnete što dalje, a kad to nije moguće, da naučite kako da se od njih odbranite.

Emocionalni vampiri su nezrele, sebične osobe koje se ponašaju poput razmažene male dece, zato je najbolji način da se s njima izađe na kraj upravo onaj koji se primenjuje prema deci, a to je: uvek zadržati kontrolu nad sobom, ne ulaziti s njima u raspravu, postaviti im jasne granice, biti dosledan u insistiranju na poštovanju dogovora, pravila i procedura koje važe za sve ljude.

Srećemo ih u porodici (sa nekima od njih delimo i postelju), među prijateljima, komšijama, kolegama na poslu – a u potonjem slučaju naročito među onima na višoj hijerarhijskoj lestvici, jer „vampiri iz kancelarije” su veoma uspešni u pribavljanju privilegija, moći, novca... i to obično na račun svojih podređenih.

Kako sačuvati zdravlje, zdrav razum i radno mesto, čak i napredovati u službi, ako vam je šef emocionalni vampir? Metod koji ćete primeniti zavisi od toga koja vrsta „krvopija” je u pitanju (oni, naravno, žrtvama ne isisavaju krv nego emocionalnu energiju).

U knjizi „Emocionalni vampiri na poslu – kako se izboriti sa šefovima i kolegama koji vas iscrpljuju” (izdavač „Laguna”), dr Bernstin navodi nekoliko tipova.

Osoba opsednuta sopstvenim značajem, koja gazi po drugima da bi ostvarila lične interese, vređa, iskorišćava ili maltretira zaposlene sitničavo loveći njihove greške po svoj prilici pripada „emocionalnim vampirima”.

Asocijalni vampiri su zavisnici od uzbuđenja, vole dobar provod i akciju i ne prezaju ni od kršenja svih pravila, pa ni kriminala da bi dobili to što hoće. Oni su „ferari u svetu tojota”, u tome leži njihova privlačnost: izdvajaju se svojom posebnošću.

Zaštita od njih je da ne reagujete „na prvu loptu” , ne pristajete na njihove „šeme”, ne ulazite u sukob i čuvate dokumentaciju za sve što radite po njihovom nalogu.

Histrionični vampiri žude za pažnjom i odobravanjem, spremni su na sve da bi bili u centru pažnje.

Odlični su glumci, „zvezde estrade” željne komplimenata, lako se uživljavaju u uloge koje su za sebe smislili, i pokušavaju da i druge uvuku u svoje „drame”, najčešće kako bi izbegli da urade nešto što im se ne dopada, stekli podršku ili nekakve posebne privilegije.

Takvom šefu morate laskati i ulagivati se, prikazivati svoje ideje i uspehe kao da bi bez njih bili nemogući.

Narcisoidni vampiri veruju da se svet okreće oko njih, vole da se razmeću, oni su legende u sopstvenim očima… i nemilosrdno iskorišćavaju ljude. Uvek moraju da budu najbolji u svemu, i da imaju ono najbolje, najnovije, najskuplje… Njima nije stalo do drugih osoba, već do njihovog divljenja.

Kako to uspevaju?

Umeju da ostave utisak, ali najčešće su zaista uspešni u onome što rade - među njima ima čuvenih naučnika, umetnika, državnika… Samo još da pri tom ne gaze po drugima!

Prema takvom šefu se mora zauzeti čvrst stav, pokazati da branite svoje interese, a njega uveriti da je ono što mora da uradi za kolektiv, odnosno firmu, u njegovom ličnom interesu.

Opsesivno-kompulsivni šefovi su gotovo manijački posvećeni poslu, perfekcionisti opsednuti pravilima i detaljima, kruti u razmišljanju i postupcima, lovci na greške, ne primećuju da maltretiraju druge jer sebe vide kao pravednike sa plemenitim zadatkom da zaštite svet od zla i haosa.

Sa njima morate postupati sa puno strpljenja, pokazati im da ozbiljno shvatate svoje obaveze, pažljivo pratite njihova uputstva, šaljite im izveštaje o napretku i ne ulazite u emotivne rasprave.

Paranoidni vampiri „vide ono što drugi ne vide” – razne zavere, tajne, večitu borbu dobra i zla, kosmičku povezanost stvari…

Među njima ima i pravih vizionara i kreativaca, ali je češće reč o poremećenim ljudima koji umeju druge da uvuku u svoje fantazije tako što ih privuku naizgled ubedljivim argumentima i „neoborivim dokazima”. Oni uvek tragaju za istinom, u privatnom životu, u društvu, u svemiru…

Beskrajno su odani onima kojima veruju, ali od njih traže potpuno predavanje i poslušnost. Preduzeće koje vodi paranoidni vampir podseća na sektu, u boljem slučaju na vojnu organizaciju.

Kad radite za takvog šefa, najveća opasnost nije da ćete dobiti otkaz ako do kraja ostanete „svoji”, već da će vas on uvući u svoj svet i prestanete da mislite svojom glavom.

Aleksandra Mijalković

Izvor: Politika